AP Genel Kurulunda 2016 Yılı İlerleme Raporları Oylandı

Sırbistan, Kosova ve Makedonya ile ilgili 2016 ilerleme raporları AP Genel Kurulunda oylandı.

Fransa'nın Strazburg kentinde devam eden Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulunda Sırbistan, Kosova ve Makedonya ile ilgili 2016 ilerleme raporları oylandı.

Söz konusu raporlar, AP Genel Kurulunda oylanarak Sırbistan ve Kosova'nın ilişkileri normalleştirmesi, Kosova'nın Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tarafından kabul edilmesi ve Makedonya'nın AB'ye dahil olma yolundaki adımlarını sürdürmesi gerektiğine karar verildi.

AP Genel Kurulunda, 70 hayır ve 79 çekimser oya karşı, 524 'evet' oyuyla kabul edilen tasarıda, parlamenterlerin, Sırbistan'ın Belgrad-Priştine ilişkilerinin iyileştirilmesi ve AB'nin hukuk sisteminin tesis edilmesi ile ilgili kaydettiği gelişmelerden dolayı memnun kaldıkları ifade edildi.

Genel Kurulda, Sırbistan'ın Rusya ile ilgili politikası dahil dış politikasının, AB'nin dış politikasıyla aynı çizgide olması, kilit kurumların bağımsızlığı ve temel insan haklarını koruması gerektiği belirtildi.

Kosova'nın AB'ye üye 5 ülke tarafından henüz kabul edilmediği, AB'ye üye ülkelerin Kosova'yu kabul etmesi durumunda AB'nin dış siyaset anlamında güvenirliliğini artıracağı ve Kosova ile Sırbistan arasındaki ilişkin normalleşmesine katkıda bulunacağı kaydedilen tasarı 474 evet, 134 hayır ve 64 çekimser oyla kabul edildi.

Makedonya'ya ilişkin tasarıda, yeni kurulan Makedonya hükümetinden ülkesini AB'ye üye olma yolundaki çabaların devam ettirilmesi, hukuk, adalet, insan hakları gibi konularda reformlara girişilmesi istendiği, bunların yerine getirilmesi durumunda AB'ye üye olma müzakerelerini başlatılacağı belirtildi.

Söz konusu tasarı 503 evet, 113 hayır ve 45 çekimser oyla kabul edildi.
Kaynak: AA