Rusya'daki Muhalif Gösteriler

Kremlin Sözcüsü Peskov: 'İzinli gösteriler hiç kimse için tehlike oluşturmuyor. Vatandaşların görüşünü ortaya koyması normal bir süreç. Tehlikeli olan provokatif eylemler. Bunlara karşı da güvenlik güçleri gerekli önlemleri alıyor'

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın Moskova ve St. Petersburg kentlerinde düzenlenen ve 650 kişinin gözaltına alındığı muhalif gösterileri provokasyon olarak nitelendirerek, güvenlik güçlerinin düzeni sağlamak için vazifesini yaptığını söyledi.

Peskov, Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, dün Rusya Günü nedeniyle birçok şehirde farklı etkinlikler düzenlendiğini belirterek, 'Bunlardan izin alınan ve kurallara uygun olanlarında sorun yaşanmadı. Ancak Moskova ve bazı şehirlerde provokasyonlar oldu. Kolluk kuvvetleri bu durumlarda düzeni sağlamak için vazifesini yaptı.' dedi.

Bu tür gösterilerin ilgili makamdan izin alınarak düzenlenmesi gerektiğini belirten Peskov, 'İzinli gösteriler hiç kimse için tehlike oluşturmuyor. Vatandaşların görüşünü ortaya koyması normal bir süreç. Tehlikeli olan provokatif eylemler. Bunlara karşı da güvenlik güçleri gerekli önlemleri alıyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'da dün muhalif aktivist ve 'Yolsuzlukla Mücadele Fonu' kurucusu Aleksey Navalnıy'ın çağrısı üzerine birçok şehirde 'yolsuzluk karşıtı' gösteri düzenlenmişti. Moskova ve St. Petersburg kentlerinde düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde 650 kişi gözaltına alınmıştı. Protesto öncesinde evinin önünde gözaltına alınan Navalnıy'a 30 gün hapis cezası verilmişti.

Navalnıy'ın çağrısı üzerine 26 Mart'ta Moskova ve St. Petersburg başta olmak üzere Rusya'nın birçok şehrinde gösteriler düzenlenmişti. Polisle protestocular arasında zaman zaman arbede yaşanan gösterilerde 500'den fazla kişi gözaltına alınmıştı. Navalnıy'a polise mukavemetten 15 gün hapis cezası verilmişti.

Kaynak: AA