Bayramiç Beyazı Pazara İndi

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde, Kazdağları'nın eteklerinde yetiştirilen ve coğrafi işaret tescili 'Bayramiç Beyazı' adıyla üretilen nektarin satışa çıktı.

Kazdağları'nda yetişen Bayramiç Beyazı'nın hasatına başlandı.

Bölgede yaklaşık 5 bin 500 dekar alanda üretim yapılan nektarin 15 bin ton erkenci, orta ve geç olmak üzere üç dönem yetiştirilen ürün, İstanbul, İzmir ve Ankara pazarlarında tüketiciye sunuluyor.

Sezonun ilk Bayramiç Beyazı İstanbul halinde 10 liradan satılırken, Bayramiç Meyve Sebze Halinde ise üreticiden 5 liraya toptan alım yapılmaya başlandı.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bayramiç Beyazı'nın öncelikli olarak İstanbul halinde kendini kabul ettiren ve aranan meyve konumuna geldiğini söyledi.

Bunun uzun mücadeleler sonucunda oluştuğunu anlatan Pehlivan, 'Artık bir isme kavuşan endemik meyvemiz, büyükşehirlerde aranmaya başladı. Yoğun olarak İstanbul ve İzmir hallerinde alıcı bulan ürünü diğer bölgelerde tanıtmak için çalışma yapacağız. Ayrıca Avrupa Birliği Coğrafi İşareti için başvurduk. Yurt dışında da Bayramiç Beyazı'nın ismini duyuracağız. Bugünkü kilogram fiyatı 5 liradan alım yapılmakta.' dedi.

Kış mevsiminin sert geçmesi ve çiçeklenme döneminde kırağı yağışının ürünlerde önemli ölçüde kayıba yol açtığını anlatan Pehlivan, rekoltede düşüşe karşılık meyvelerin daha büyük olacağını kaydetti.

Kaynak: AA