Nobel Ödüllü Bilim İnsanı Aziz Sancar Azerbaycan'da

Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi’nin davetiyle Bakü’ye gelen Aziz Sancar, Azerbaycanlı üniversite hocaları ve öğrencileriyle buluştu.

Prof. Dr. Aziz Sancar, Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen “Hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini nasıl koruduğunu haritalandıran araştırmaları” hakkında konferansa katıldı ve katılımcıların sorularını yanıtladı. Buluşmadan önce basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Aziz Sancar, “Azerbaycan’ı Türk vatanı olarak biliyorum ve bütün Türklerin özel bir sevgisi var. Bağlarımız çok ve inşallah Azerbaycan bilimine katkı yapmaya çalışacağım. İmkan olursa burayı ziyaret edip çocukları bilim yapmaya teşvik edeceğim” dedi.

Bir kimyacı olarak değil bir Türk bilim adamı olarak davet ettiklerini vurgulayarak ADİÜ Rektörü Adalet Muradov, “Türk bilim adamından öğrenmek istediğimiz çok şey var” diyerek Aziz Sancar’ı kürsüye davet etti.

Nobel aldıktan sonra ki anılarından bahseden Prof Dr. Aziz Sancar, “Nobel’i aldıktan sonra bir Türk hanım Üniversitede oğluyla birlikte bizi ziyarete geldi. Hangi konuda çalıştığımı sordu. Üç konu üzerinde çalıştığımı söyledim. ‘Bu kadar mı?’ dedi.

Bu fotoğrafın şeklini oluşturmak 40 yılımı aldığını söyledim. İlim yapmak zaman alır, öyle 1-2 günde olmaz” diye konuştu.

Nobel aldığında saat 05.00’da telefon ettiklerini vurgulayan Sancar, “Nobel aldığımda sabah saat 05.00’da telefon ettiler. Eşim telefonu açarak uyuduğumu söyledi.

Biraz kavga ettiler. Karım beni uyandırdı, uyku sersemliğiyle anlamadım, uykulu bir şekilde daha sonra zar zor anlayarak teşekkür ettim. Ben de kalktım laboratuvara gittim. İlk duyduğumda ne söylediğimi hiç hatırlamıyorum” ifadelerini kullandı.

Nobel alınca Türkiye’den büyük ilgi olacağını tahmin ediyordum”

İsveçlilerin bütün bir hafta Nobel Şöleni yaptıklarını belirten Sancar, “Ama bir bilim adamı olarak beni seçmiş insana giderek vereceğim dersle Nobel’i hakkettiğimi kanıtlamam lazımdı. Nobel alınca Türkiye’den büyük ilgi olacağını tahmin ediyordum. Fakat ilgi tahminimden çok daha fazla oldu. Bütün Türk dünyasından, Azerbaycan’dan çok tebrikler geldi. Ben sadece Türkiye’yi değil, bütün Türk dünyasını temsil ediyorum. Eğer güzel iş yapmazsan Türk dünyasını mahcup edeceğim, onun korkusu var. O bakımdan çok iyi hazırlandım. Dersin ortasında fark ettim ki ben Türk dünyasına borcumu ödedim” açıklamasını yaptı.

Nobel ödülü kazandıktan sonra yaşadıklarını esprili bir dille anlatan Sancar “Sizi Üniversitelere, okullara gönderiyorlar. Yani bir hafta, Azerbaycan’da söyler mi bilmiyorum ama biz Türkiye’de anamızı ağlattılar deriz. Ondan sonra bize madalyanı verdiler” dedi.

Hissiyatıma en çok dokunan olayı anlatan Sancar, “İsveçlilerin çok işçisi vardı. Türk Büyükelçiliğinin verdiği davete gelerek bana küçük bir plak verdiler, hocam çok çalıştınız Nobel aldınız, tebrik ederiz. Ofisimde bulunan tek tabela odur” ifadelerini kullandı.

Sancar genç nesillere tavsiyede bulunarak , “Aman kardeşim politikayla uğraşmayın çok çalışın ilim yapın. İnşallah Azerbaycanlılar da gelir birlikte çalışırız. İnşallah ilerde Azerbaycan’dan da Türkler olacak.

Rektör Adalet Muradov Üniversitelerinde başarılı öğrenciye Aziz Sancar ödülü verileceğini, Aziz Sancar adına gıda mühendisliği laboratuvar oluşturulacağını açıkladı.

Daha Prof. Dr. Aziz Sancar’a Fahri doktora unvanı verildi.

Aziz Sancar’ın Azerbaycan ziyareti 17 Haziran’a kadar devam edecek.
Kaynak: İHA