Vali Toprak Güvenlik Korucuları İle İftar Yaptı

Hakkâri Valisi Cüneyit Orhan Toprak, güvenlik korucularıyla iftarda bir araya geldi.

Vali Toprak Güvenlik Korucuları İle İftar Yaptı
Ordu Evi bahçesinde verilen yemeğe Vali Cüneyit Orhan Toprak, Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Emre Tayanç, Belediye Başkan Vekili Cüneyt Epcim, Vali Yardımcıları Hasan Ongu ve Bekir Abacı, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dilberoğlu ile il ve ilçelerde görev yapan güvenlik korucuları katıldı.

Güvenlik korucularının masalarını dolaşarak kendileri ile tek tek sohbet eden Vali Toprak, daha sonra beraberindeki protokol üyeleri aynı masaları paylaştıkları korucularla birlikte iftarlarını açtılar. Hakkâri Müftüsü Faruk Gürbüz tarafından Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından dua yapıldı. Vali Toprak ile Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Emre Tayanç, iki gün önce Yüksekova İlçesi İkiyaka dağları Düztepe mevkiinde mayına basması sonucu bir ayağını kaybeden ve Yüksekova Devlet Hastanesinde tedavi gören güvenlik korucusu Refik Babat ile cep telefonuyla görüntü görüşme yaparak geçmiş olsun dileklerinde bulundular.

Burada konuşan Vali Toprak, "Asker ve polislerle omuz omuza çalışmalar yürüterek terörle mücadelede büyük çabalar ve önemli faaliyetler ortaya koyan fedakâr güvenlik korucularına ve onların saygıdeğer ailelerine ayrı ayrı teşekkür etmeyi devletimiz ve milletimiz adına borç bilirim. Daha önce geçici korucusu adıyla hizmet veren korucularımızın geçici statüleri kaldırılmıştır. Güvenlik korucusu adıyla hizmet vermeye başlayan değerli korucularımızın sadece isimleri değişmekle kalmayıp, özlük hakları ve çalışma şartlarında da önemli gelişmeler gerçekleştirilmiştir. Kanunlarla, kanun hükmünde kararname ve diğer mevzuatlarla getirilen yenilikler, ekonomik ve sosyal haklar güvenlik korucularımıza verilen önemin göstergesidir. Getirilen yeni düzenlemelere kısaca değinecek olursak; güvenlik korucularımız Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre 4/a statüsünde (eski SSK’lı) değerlendirilerek, haklarında uzun vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanma kararı alınmıştır. 29 Nisan 2017 tarihinde hâlen görevde olan korucularımızın bu tarihten önceki sigortalılık süreleri Valiliklerce ödenecektir" dedi.

"55 yaşını doldurmuş ve en az 15 yıl bu görevde bulunmuş güvenlik korucularına yaşlılık aylığı bağlanacak"

Ayrıca görev yapmakta iken 55 yaşını doldurmuş ve en az 15 yıl bu görevde bulunmuş güvenlik korucularına yaşlılık aylığı bağlanacağını ifade eden Vali Toprak. "Koruculuk görevlerini sürdürürken yaşlılık ve emekli aylığı alabileceklerdir. Güvenlik korucularımızdan çalışma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmiş veya vazifelerini yapamayacak ölçüde meslekte kalma gücünü yitirmiş olanlar, başvurularına binaen haklarında düzenlenecek raporlarla ve tıbbî belgelerle tespit edilerek malûl sayılabilecektir. Devlet olarak asker ve polislerimizin en büyük yardımcısı olan siz korucularımızın gerek özlük haklarının iyileştirilmesi gerek çalışma şartlarının düzenlenmesi konularında çaba sarf edeceğimizden hiç şüpheniz olmasın. En az askerlerimiz ve polislerimiz kadar fedakâr olan siz korucularımızın yaptığı çalışmalarla kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın kendilerini daha çok güvende hissetmeleriyle birlikte devlete olan bağlılıkları da her geçen gün artmaktadır. Sizler kanun çerçevesinde verilen görevleri en iyi şekilde gerçekleştirmenizin yanında toplum içerisindeki davranışlarınızla örnek model olarak devlet ve millet birlikteliğini sağlama noktasında önemli bir simgesiniz" şeklinde konuştu.

"Vatandaşımızın huzur be güvenliğini sağlamak için hiç bir tehdite boyun eğöediniz"

"Ülkemizi bölmek isteyenlere hak ettikleri dersi vermemizde korucularımızın emekleri çok büyüktür" diyen Vali Toprak, "Canla başla çalışarak vatan için verdiğiniz bu büyük mücadele asla göz ardı edilemez. Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğinin sağlanmasında bugüne kadar hiçbir tehdide boyun eğmeden görevini yerine getiren kahraman korucularımızın bundan sonra üstlenecekleri tüm zorlu görevleri de başarı ile sürdüreceğine yürekten inanıyorum. Devletimizin terör örgütleriyle mücadeledeki kararlılığı tamdır. Bu konuda geriye dönük en ufak bir adım atmamız söz konusu değildir. Allah’ın izni ve güvenlik güçlerimizin gayretleriyle kısa zamanda ülkemizde terörün tüm unsurlarının yok edileceğine inanıyorum. Güvenlik birimlerimizin her birinin hakkını ödeyemeyeceğimizi ayrıca belirtmek isterim. Siz değerli korucularımız, askerlerimiz ve polislerimiz ile hep birlikte hareket ederek bu ilkeye göz koyan tüm ihanet şebekelerini tek tek çökerteceğimize ve ülke olarak huzurlu bir dönemin bizleri beklediğine gönülden inanıyorum" ifadelerine yer verdi.

Öncelikle devletin, hükümetin terörle mücadeledeki kararlılığı, yönetim tarzı, prensipleri ve bunların altında da Valilik olarak devletin temsilcileri olarak aldıkları kararlar doğrultusunda korucuların son 7-8 aydır inanılmayacak bir düzeye geldiklerini ifade eden Vali Toprak, "Bunu büyük bir mutluluk, heyecan ve gururla ifade etmek istiyorum. Zaten operasyonlar ve yaşanan gerçekler de bunu net olarak ortaya koymaktadır. Son 6-7 aydır şunu büyük bir memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki; Jandarma Komutanlığımızın bizden aldıkları direktifler ve bakış açımızla beraber birleştiğinde gerçekten şu anda asker, polis disiplinine sahip aynı vatansever duyguları taşıyan, gözünü kırpmadan vatanı için, bayrağı için, ülkesi için, milleti için göreve atılacak tâbiri caizse aslan parçası gibi korucularla karşı karşıyayız. Bu her şeyi ile belli oluyor. Sizler bu bölgenin insanısınız. Bu bölgede doğdunuz, bu bölgede yaşadınız. Bu bölgeyi, coğrafyayı ve insanları çok yakından tanıyorsunuz. Bu tabii bizler için çok büyük bir avantaj. Coğrafyayı bilmeniz hem asayişin sağlanması ve operasyonların yapılması manasında bizlere büyük bir güç veriyor. Hem de bölge insanının da bu ülkemizi bölmek, parçalamak isteyenlerle aynı safta olmadığını, aynı duyguları paylaşmadığını, devletine, milletine sonuna kadar bağlı, bayrağına sadık insanlar olduğunuzu da göstermesi açısından bizler için çok büyük önem arz ediyor. Onun için koruculuk müessesesi başından beri önemliydi. Fakat devletimizin başlattığı son bir buçuk yıldaki büyük mücadelede daha da önem kazandı" dedi.

"Vatanımızı korumak için büyük fedakarlığa katlanarak görev yapıyorsunuz"

Ben fırsat buldukça üs bölgelerine gittiğini sözlerine ekleyen Vali Toprak, "Orada ziyaretlerde bulunuyorum. Her gittiğimiz üs bölgelerinde son 3-4 aydır jandarma personelimiz ile beraber korucularımızın da görev yaptığını büyük bir gururla müşahede ediyorum. Çok zor şartlarda kahraman Mehmetçiğimizle beraber sizler de aynı duygu ve düşünceyle vatanının bölünmez bütünlüğünü korumak için büyük fedakârlığa katlanarak görev yapıyorsunuz. Oradaki askerlerimizin yaptığı fedakârlık, kurduğu üs bölgeleri, yollar, karın 6 metre altındaki çadırın içindeki mutfak, o zor şartlarda güneş enerjisi koyarak askerlerin orada sıcak suyla duş alma imkânı ve elektriğin getirilmesinin yanında, bir taraftan da sınırın sıfır noktasında her türlü tehlikeye açık görev yapıyorlar. Mehmetçiklerimizin kahramanlıklarını sabaha kadar anlatsak bitiremeyiz. Fakat sizler de onlarla beraber bu kahramanlığa ortak oldunuz.

"Hepinizin gözlerinden öpüyorum"diyerek sözlerine devam eden Vali Toprak, "Allah hepinizden razı olsun. İnşallah bu mücadelemizi bu şekilde devam ettirip belli bir noktaya geldikten sonra bu zorluklarda zaman içerisinde azalarak daha rutin hale gelecektir. Bu sene ciddi bir mücadele yürütüyoruz. Artık fedakârlığı bekliyoruz. Biraz önce Yüksekova Devlet Hastanesinde tedavi gören korucu Refik kardeşimizle görüntülü bir telefon görüşmesi yaptım. Kendisi Yüksekova ilçemizde iki gün önce mayına basarak ayağını kaybetti maalesef. Allah onlardan razı olsun. Onlara vatan, millet, 80 milyon teşekkür borçluyuz. Haklarını ödeyemeyiz. Bu memlekete bir ayağını feda etti. İnşallah öbür dünyada yüce Allah bu ayağı bin katıyla ona verecektir. Ülkemizin birlik ve beraberliğine sağladığınız katkılardan dolayı hepinize şükranlarımı sunuyorum. Bu kutsal mücadelede şehit olmuş asker, polis ve korucularımıza Allah’tan rahmet ve ailelerine sabır diliyorum. Valiliğimiz tarafından tertiplenen iftar programına katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyor, Ramazan ayınızı kutluyorum" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA