Hindistan Ordusundan Keşmir'de Operasyon

Hindistan ordusu, Cammu Keşmir'in güneyinde, bağımsızlık yanlısı direnişçilere karşı büyük bir operasyon başlattı.

Aralarında ordu mensuplarının, polis ve paramiliter güçlerin bulunduğu binlerce güvenlik görevlisi, Cammu Keşmir'in güneyindeki en az 20 köyü kuşatarak evlerde arama başlattı.

Polis yetkilisi, direnişçilerin evlerini arayan güvenlik güçlerinin, bölge sakinlerinin tepkisiyle karşılaştığını ve iki köyde çatışmalar çıktığını belirtti.

Direnişçilerin Hindistan'ın Himalayalardaki hakimiyetinin sona ermesi için düzenlediği eylemlerin ardından operasyon başlatıldığını söyleyen yetkili, operasyon yapılan köylerde onlarca gencin direnişçilere katıldığını kaydetti.

Kara kuvvetleri, köylerin girişini tutarken helikopterler de operasyona havadan destek verdi.

- 'Hindistan'daki durum hiç bu kadar ürkütücü olmamıştı'

Emekli istihbarat şefi A.S. Dulat, Hindistan'daki durumun, silahlı direnişin en sıcak yaşandığı 1990'larda dahi bu kadar ürkütücü olmadığını ileri sürdü.

Indian Express gazetesinin haberine göre, Dulat, 'Durum gittikçe kötüleşiyor. 1990'lardan daha mı kötü? Benim yanıtım hem evet hem de hayır. Atmosfer bakımından durum daha kötü. Yabancılaşma ve gençlik öfkesi nedeniyle genç Keşmirli beyinler kontrolden çıkıyor.' dedi.

Bölgede ümitsizliğin hakim olduğunu söyleyen Dulat, 'Bölgedekiler ölmekten korkmuyor. Köylüler, öğrenciler ve hatta kızlar sokaklara dökülüyor. Bu daha önce hiç olmamıştı.' ifadesine yer verdi.

İngiltere'den bağımsızlıklarını kazandıkları 1947'den bu yana Hindistan ve Pakistan arasında egemenlik tartışmalarına konu olan Keşmir'deki şiddet olaylarında 70 bin kişi hayatını kaybetmişti.

Cammu Keşmir'deki direnişçi gruplar, 1989'dan bu yana bağımsız olmak ya da Pakistan'a bağlanmak için eylemler yapıyor.

Kaynak: AA