Balıkesir'de Tütün Dikim Zamanı

Sındırgı ilçesinde çiftçilerin önemli geçim kaynakları arasında bulunan tütünün fideleri toprakla buluşturuluyor Ziraat Odası Başkanı Yılmaz: 'Özellikle kırsal mahallelerimizde tütün üretimi yaygın olarak devam ediyor. Ova mahallelerimizde ağırlıklı olarak sulu tarım yapılıyor'

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde tütün dikimi başladı.

Sabahın erken saatlerinde çoluk çocuk tarlaya giden tütün üreticileri, şubat ayında özel olarak hazırlanan yastıklara ektikleri tohumlardan oluşan fideleri, imece usulüyle tarlalara taşıyor.

Sulama imkanı olan yerlerde can suyu verilerek, sulama olmayan yerlerde ise bulamaçlama yoluyla fideler toprakla buluşturuluyor.

Sındırgı Ziraat Odası Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, AA muhabirine, ilçe genelinde yıllık yaklaşık bin 200 ton tütün üretildiğini söyledi.

Geçen yıl Sındırgı'da 11 bin dekarda tütün dikimi yapıldığını belirten Yılmaz, 'Özellikle kırsal mahallelerimizde tütün üretimi yaygın olarak devam ediyor. Ova mahallelerimizde ağırlıklı olarak sulu tarım yapılıyor. Domates, biber ve salatalık üretimi gerçekleştiriliyor. Tütüne uygulanan kota ile ova mahallelerimizde alternatif ürünlerin üretimine başlandı.' dedi.

Üreticilerden 52 yaşındaki Dudu Bingül de şubat sonlarına doğru tütün üretimine başladıklarını ifade ederek, 'Mevsim şartlarına göre, nisan, mayıs gibi dikime başlıyoruz. Mayıs ayının sonlarına doğru çapasını yapıyoruz. Haziran sonundan ağustosa kadar kırım oluyor. Tütünün en telaşlı zamanı dikim zamanı.' diye konuştu.
Kaynak: AA