ABD'de Tüketici Güveni Mayısta Geriledi

Conference Board Tüketici Güven Endeksi mayısta 117,9’a gerileyerek beklentinin altında kaldı.

ABD'de Conference Board Tüketici Güven Endeksi mayısta 117,9’a gerileyerek beklentinin altında kaldı.

Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini ölçen Conference Board'un raporuna göre, Tüketici Güven Endeksi mayısta önceki aya kıyasla 1,5 puan azalarak 117,9 oldu. Böylece düşüşünü ikinci aya taşıyan endekse ilişkin beklenti 119,8 seviyesindeydi.

Bu arada, nisan ayına ilişkin endeks 120,3'ten 119,4'e revize edildi. Conference Board Tüketici Güven Endeksi mart ayında ise 125,6 ile Aralık 2000'den beri en yüksek seviyesini kaydetmişti.

Raporda, Conference Board'un ekonomik göstergelerden sorumlu direktörü Lynn Franco’nun şu görüşlerine yer verildi:

'Tüketici güveni nisandaki sınırlı düşüşün ardından mayısta da biraz geriledi. Ancak tüketicilerin bugünkü koşullara yönelik değerlendirmesi sabit kaldı ki bu genel ekonomik koşullarda çok az değişim yaşandığına işaret ediyor.”

Analistler, ülkedeki tüketici güveninin başkanlık seçimlerinin ardından son 15 yılın en yüksek seviyelerine çıktıktan sonra bir miktar gerileyerek daha yatay bir seyre geçmesini, tüketici harcamalarında büyük değişiklik yaşanmayacağı şeklinde yorumluyor.

Öte yandan, ABD’de yine bugün açıklanan verilere göre, kişisel harcamalar nisanda yüzde 0,4 artarak yılın en güçlü performansını kaydetti. Kişisel gelirler de nisanda yüzde 0,4 artarak beklentiyi karşıladı. Mart ayı S&P CaseShiller 20 endeksine göre konut fiyatları yıllık yüzde 5,9 ile beklenenden fazla arttı.

Kaynak: AA