Karacaoğlan Kayısı Kültür Ve Sanat Festivali

Mut ilçesinde 55. Karacaoğlan Kayısı Kültür ve Sanat Festivali başladı.

Tarihi Karacaoğlan Çınaraltı Parkı'nda düzenlenen açılışta konuşan Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, ilçelerinde her yıl yapılan festivali coşkuyla kutladıklarını söyledi.

Yılın tamamında toprağı tırnağıyla kazıyan çiftçilerin mutlu olduğu festivali yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Yılmaz, 'Gerçekten vatandaşlarımızın sevindiği ve bu sevincin sonunda da böyle bir festivali hak ettiklerini düşünüyorum. Bu yıl kayısıda 110 bin ton civarında rekolte bekliyoruz.' dedi.

Mut, ilçede yaklaşık 55 hektar araziye 1 milyon 200 bin kayısı fidanı dikildiğini belirterek, şunları söyledi:

'Bölgede her yıl 50 ila 100 arası fidan dikimi devam ediyor. Hedefin 2 milyon ağaç olduğu Mut ilçesinde, Türkiye’de sofralık kayısının başkentiyiz ve sofralık kayısının Türkiye’deki tüketiminin yüzde 70’ini bu ilçede gerçekleştiriyoruz. Tarımdan geçimini sağlayan bir ilçe olduğunu biliyoruz, onun için ürünlerimizi dünyada marka haline getirebilmek için çeşitli etkinlikler yapıyoruz, yerel belediyeler olarak bunun öneminin farkındayız ve mutlaka daha da başarılı olmak zorundayız. Özellikle ilçemizin tarımına destek veren herkese teşekkür ediyorum.'

Büyük Şehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da, her yıl yapılan festivalin bu günlere gelmesinde katkısı olanlara teşekkür etti.

İçel’de kayısı üretiminde birinciliği koruyan Mut ilçemiz için bu festivalin yapılması önemli diyen Kocamaz, Bunun sanatla taçlandırılması kültürümüze değerlerimize ve emeklerimize verilen değerin en güzel örneğidir olduğunu belirtti.

Kaymakam Mehmet Ali Akyüz, yaş kayısının baş kenti Mut'da ülkemizin doğal ortamda yetişen en erkenci kaysının üretimini gerçekleştirdiklerini belirterek, 'Çarşı pazarın hareketlenmeyi üreticinin alın derinin karşılığını aldığı bu senenin karşılığını bulduğu bir dönemdeyiz, her ne kadar üretimimizi don olumsuz etkilese de pazarda oluşan fiyat üreticimizin yüzünü güldürmüştür.' dedi.

Festivalde, Mut Belediyesi Halkoyunları topluluğu gösterisi ve kayısı yeme yarışması yapıldı.

Protokol bereket için dilek havuzuna kayısı döktü. Trafik ekiplerince yoldan geçen araçlar durdurularak kayısı ikram edildi.

Festival boyunca çeşitli sanatçıların sahne alacağı belirtildi.

Açılış törenine, MHP İçel Milletvekili Baki Şimşek, Kaymakam Mehmet Ali Akyüz, İçel Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel, Bozyazı Belediye Başkanı Mehmet Ballı, İlçe Emniyet Müdürü Murat Güney, sivil toplum örgütleri temsilcileri çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

Kaynak: AA