Cezayir'deki Hükümet Kurma Çalışmaları

Barış Toplumu Hareketi'nin lideri Mukri:'Daha önce de seçimlerde sahtekarlık yapılırsa hükümetin ortağı olmayacağımızı açıkça ifade etmiştik'.

Cezayir'de, İslami eğilimli Barış Toplumu Hareketi'nin lideri Abdurrezzak Mukri, yeni hükümete ortak olmaları yönünde cumhurbaşkanlığından gelen teklifi reddettiklerini duyurdu.

Mukri, hareketin başkent Cezayir'deki merkez binasında düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, hareketin dün akşam düzenlenen Şura Konseyi toplantısında, cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan teklifle ilgili ret kararı alındığını ifade etti.

Barış Toplumu Hareketi'nin, seçimlerde hile yapılmasaydı ilk sırada yer alacağına vurgu yapan Abdurrezzak Mukri, 'Daha önce de seçimlerde sahtekarlık yapılırsa hükümetin ortağı olmayacağımızı açıkça ifade etmiştik.' dedi.

Seçimlerin, petrol ekonomisinden üretken ekonomiye ve aşamalı olarak demokratik bir yönetim biçimine geçişin sağlanması için fırsat olduğunu dile getiren Mukri, 'Bizim teklifimiz, ülkeye hizmeti hedefleyen içten bir teklifti. Tehlikeli şartlarda hükümete ortak olma fedakarlığını göstermeyi ve ülke menfaati için tüm siyasi güçlerle iş birliği yapmayı öngörüyordu. Ne yazık ki bu fırsat kaçtı.' diye konuştu.

Abdurrezzak Mukri daha önce Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'dan, yeni kurulacak hükümete katılmaları için resmi teklif aldıklarını açıklamıştı.

Cezayir'de 4 Mayıs'ta gerçekleştirilen genel seçimlerin kesin sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Buteflika yanlısı Ulusal Kurtuluş Cephesi (FLN) 161 sandalye, eski bakanlardan Ammar Gul'un lideri olduğu Cezayir'in Umudu İçin Birlik (TAJ) 20, İslami eğilimli Barış Toplumu Hareketi ise 34 sandalye kazanmıştı.

Mukri, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı değerlendirmede, seçimlerde sahtekarlık yapıldığını iddia ederek, aksi halde seçimlerden en güçlü siyasi parti olarak çıkacaklarını söylemişti.

Kaynak: AA