ABD'de Gözaltına Alınan Göçmenlerin Sayısı Yüzde 38 Arttı

Ülkede 22 Ocak29 Nisan tarihlerinde sınır dışı edilmek üzere gözaltına alınanların sayısı 41 bin 300'e yükseldi.

ABD'de 22 Ocak-29 Nisan'da gözaltına alınan göçmenlerin sayısının 40 bini aştığı bildirildi.

ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza İdaresi Yönetici Vekili Thomas Homan tarafından açıklanan verilere göre, ülkede sınır dışı edilmek üzere 22 Ocak-29 Nisan arasında gözaltına alınan kişilerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 38 artarak 41 bin 300'e ulaştı. Ülkede 24 Ocak ila 30 Nisan 2016 tarihlerinde 30 bin kişi ülkede yasa dışı kaldıkları şüphesiyle gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan kişilerden haklarında adli hüküm olmayanların 2016'nın aynı döneminde 4 bin 200 olduğu, bu rakamın da iki kattan fazla artarak 10 bin 800'e yükseldiği belirtildi.

Homan, gözaltı sayısındaki artışın göçmenlik muhafaza çalışmalarının hızlandırılmasından kaynaklandığını ifade etti.

ABD Devlet Başkanı Donald Trump yönetiminde gümrük muhafaza görevlilerinin, 'kendi işlerini yapmaya izin verildiği' için moralinin düzeldiğini dile getiren Homan, 'Onların işi kanunu uygulamak, onların tam olarak yaptıkları da bu.' dedi.

Öte yandan Homan, söz konusu dönemde gözaltına alınan göçmenlerin sayısının arttığını ancak sınır dışı edilenlerin sayısının yüzde 12 düştüğünü söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ocak'ta göreve geldikten sadece 5 gün sonra 'yasa dışı göçmenleri önlemek' ve 'sınır güvenliğini artırmak' amacıyla Meksika sınırına duvar örülmesini öngören bir kararnameyi imzalamıştı.

İç Güvenlik Bakanlığının şubat ayında yayımladığı göçmenlere ilişkin genelgede, sınır devriyesi ve gümrük sınırının korunması için binlerce yeni memurun görevlendirileceği, İç Güvenlik Bakanlığında yasa dışı göçmenlerin işledikleri suçlarla ilgilenmek için yeni bir birimin kurulması ve hızlıca sınır dışı edilebilecek yasa dışı göçmenlerin sayısının artırılması hususları yer alıyor.

ABD'de kesintisiz iki yıl kaldığını ispatlayamayan göçmenlerin 'hızlıca sınır dışı' edileceği belirtilen genelgede, suça karışmış göçmenlerin sınır dışı edilmesine öncelik verileceği, göçmen yetkilisinin bir göçmen hakkında 'kamu ve ulusal güvenlik için tehdit' oluşturduğuna dair fikir beyan etmesi durumunda o kişinin öncelikli olarak sınır dışı edileceği ifade ediliyor.
Kaynak: AA