Makedonya'daki Hükümet Kurma Çalışmaları

Cumhurbaşkanı İvanov, Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Genel Başkanı Zaev'i hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, 11 Aralık'taki erken genel seçimde ikinci sırayı alan Makedonya Sosyal Demokratlar Birliğinin (SDSM) Genel Başkanı Zoran Zaev'i hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Cumhurbaşkanı İvanov, konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümeti kurma göreviyle ilgili tüm engellerin ortadan kaldırıldığını belirterek, bu görevi meclis çoğunluğunu elinde bulunduran SDSM Genel Başkanı Zaev'e verdiğini söyledi.

SDSM Genel Başkanı Zaev de Makedonya'nın birliğini, egemenliğini, toprak bütünlüğünü, bağımsızlığını, çok etnikli yapısını ve anayasal düzenini koruyacaklarına dair güvence verdiklerini ifade etti.

Ülkenin çıkarlarını koruyacaklarını ve ırk, din ve dil ayrımı yapmaksınız tüm vatandaşların yaşam standartlarını geliştireceklerini aktaran Zaev, Makedonya'yı başka bir ülkeye bağımlı hale getirmeyeceğinin de garantisini verdiklerini kaydetti.

Zaev, 'Belirtilen duruşun aksine hiçbir belge, platform, bildiri ve eylem Makedonya hükümetinin kurulması ve çalışmasına şart veya temel oluşturamaz.' ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı İvanov'un hükümeti kurmakla görevlendirdiği Zaev'in, yasalara göre 20 gün içinde hükümeti oluşturacak isimleri ve hükümet programını meclise sunması gerekiyor. Ardından güven oylaması yapılacak.

- Beş aydır hükümet kurulamadı

Makedonya, 11 Aralık'ta yapılan erken genel seçimin üzerinden beş ay geçmesine rağmen hala hükümetsiz. Seçimde hiçbir partinin meclis çoğunluğunu elde edememesi, ülkede yıllardır süren siyasi krizi derinleştirdi.

Cumhurbaşkanı İvanov, ilk olarak seçimi az farkla kazanan Makedon milliyetçisi İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliğinin (VMRO-DPMNE) Genel Başkanı Nikola Gruevski'yi hükümeti kurmakla görevlendirmiş, ancak Gruevski öngörülen yasal süre içinde bunu gerçekleştirememişti.

Bu arada, ülkede yaşayan Arnavutlar için bir dizi hak talep eden ve hükümet kurma çalışmalarında ortak hareket etme kararı alan Arnavut siyasi partilerin oluşturduğu platform, sandıktan ikinci çıkan SDSM ile uzlaştı.

SDSM lideri Zaev, mecliste çoğunluğu sağladığına dair milletvekili imzalarını cumhurbaşkanına teslim etse de söz konusu Arnavut platformunun ülke dışında kurulduğunu ve Makedonya yasalarını ihlal ettiğini savunan İvanov, hükümet kurma görevini uzun süre Zaev'e vermedi.

Son olarak 27 Nisan'da, ülkedeki Arnavut partilerinden Demokratik Bütünleşme Birliği (BDI) Milletvekili Talat Caferi'nin meclis başkanlığına seçilmesi üzerine mecliste olaylar çıktı. Meclise giren maskeli bir grup, milletvekillerini ve gazetecileri rehin aldı. Olaylarda aralarında milletvekili, gazeteci ve polislerin de bulunduğu 100'e yakın kişi yaralandı.

Zaev, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni hükümetin bu ay içinde kurulacağını ifade etmişti.
Kaynak: AA