Tarihi Ferhat Ağa Çeşmesi Onarılacak

Güngören Belediye Başkanı Karaman: 'Çeşmenin mimari ögelerini yenileyerek gerekli restorasyonu yapacağız, önemli bir su yapısı olan Ferhat Ağa Çeşmesi'ni kültürel zenginliğimize katacağız'.

Güngören Belediyesi, Genç Osman Mahallesi'ndeki Ferhat Ağa Çeşmesi'nin tarihi dokusuna uygun bir şekilde onarılması için çalışmalara başlayacak.

Güngören Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Ferhat Ağa Çeşmesi, Gençosman Mahallesi, Doğanbey caddesinde Üçyüzlü mevkisinde bulunuyor. Çeşme, 2004 yılına kadar devam eden süreçte tarihi deformasyona uğradıktan sonra işlevselliğini kaybetti. Çeşmenin tarihi dokusuna uygun bir şekilde onarılması için çalışmalar başlayacak.

Güngören Belediye Başkanı Şakir Yücel Karaman, 'Çeşmenin mimari ögelerini yenileyerek gerekli restorasyonu yapacağız, önemli bir su yapısı olan Ferhat Ağa Çeşmesi'ni kültürel zenginliğimize katacağız.' ifadelerini kullandı.

-Çeşmenin mimari özellikleri

Çeşmenin üç yüzü bulunuyor. Diğer yüzü ise yanında bulunan binaya bitişik. Çeşmenin tüm yüzeyleri küfeki kesme taş ile kaplı. Yapı kare planlı olup köşe kısımlarına sütunçeler yerleştirilerek pahlanmış. Çeşmenin üç cephesinde de ayna taşı ve su teknesi bulunuyor. Ayna taşları her cephede kemer ile öne çıkartılmış. Ana akstaki cephenin ayna taşı kaş kemer ile diğer iki yöndeki ayna taşı ise sivri kemer ile belirtilmiş. Çeşme cepheleri her yönde olmak üzere ikili silme düzeni ile çerçevelenmiş. Ana akstaki kaş kemerin altında çeşmenin kitabesi yer alıyor.

Kaynak: AA