Lübnan'da Esir'in Duruşması 17. Kez Ertelendi

Lübnan askerlerinin ölümüne yol açmak' suçlamasıyla Esir ve 20 kişinin yargılandığı duruşma, Askeri Mahkeme tarafından 17. kez ertelendi

Lübnan Askeri Mahkemesi, Ahmed el-Esir ve 20 kişinin 'Lübnan askerlerinin ölümüne yol açmak' suçlamasıyla yargılandığı davanın duruşmasını bugün 17. kez erteledi.

Esir ve 20 kişinin yargılanmasına bugün askeri mahkemede devam edildi. Esir'in avukatlarının, Hizbullah üyelerinin de duruşmaya getirilmesini istemeleri üzerine duruşma 17. kez ertelendi. Askeri mahkeme tarafından davanın hangi tarihe ertelendiği konusunda bilgi verilmedi.

Esir'in avukatı Muhammed Sabluh, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Mahkeme heyeti, Hizbullah üyelerinin duruşmaya getirilmesi talebimizi reddedi. Biz de onların bu kararını reddederek yeniden aynı talebimizi ilettik. Bu talebimizin sonuçlanmasının ardından duruşmanın devam etmesi gerekiyor.' dedi.

Önceki duruşmalarda davadan çekilen avukatlar, mahkemenin bağımsızlığını yitirerek siyasileştiğini ve 'Şii Hizbullah' yanlısı bir hal aldığını savunuyor.

25 Nisan'da gerçekleşen son duruşma, sanıkların konuşmayı reddetmeleri nedeniyle bugüne ertelenmişti. Esir, 'Adaletli ve meşru olmayan bu mahkemeye konuşmayı reddediyorum.' ifadeleri ile diğer duruşmalarda olduğu gibi konuşmayı kabul etmemişti.

Öte yandan, Lübnan'ın 5 hapishanesinde cumartesi günü başlayan ve 880 kişinin katıldığı açlık grevi devam ediyor. Esir'in avukatı Sabluh, daha önce yaptığı açıklamada, Esir ve beraber yargılandığı arkadaşlarının da açlık grevine katıldığını söylemişti.

İran destekli Hizbullah örgütünün Suriye'de Esed rejiminin yanında savaşa katılmasının ardından, Esir ve taraftarları, Suriye'nin Kusayr kentinde Hizbullah ile çatışmıştı. Esir, ülkesine geri dönmesinin ardından Lübnan ordusuna karşı 'cihat' ilan etmişti. Esir'in 'cihat ilanı' sonrası Haziran 2013'te Lübnan'ın Sayda kentinde Esir taraftarları ile Hizbullah üyeleri arasında çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.

Bu olaylar üzerine, Lübnan Askeri Savcılığı, Esir ve beraberindeki 55 kişi hakkında 'Lübnan askerlerinin ölümüne yol açmak' suçlamasıyla idam talebinde bulunmuştu.

Lübnan güvenlik güçleri Esir'i, Ağustos 2015'te Uluslararası Beyrut Havalimanı'nda Mısır'a gitmek üzereyken gözaltına almıştı.
Kaynak: AA