Danimarka'da Müslümanlara Karşı Nefret Söylemleri Hala Sorun

Avrupa Konseyi Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, ülkede özellikle Müslümanlara yönelik nefret söylemlerinin hala sorun oluşturduğu belirtildi Raporda, Danimarka'nın sığınmacıların ziynet eşyaları ve nakit paralarına el koymayı durdurması tavsiye edildi.

Avrupa Konseyi'nin ırkçılıkla mücadele organı olan Irkçılığa ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu (ECRI) tarafından hazırlanan raporda, Danimarka yasasındaki 'ırkçılık yasası'nın yeniden düzenlenerek, kişilerin dil ve milliyet ayrımcılığına uğramalarının da yasa kapsamına girmesi tavsiye edildi.

ECRI tarafından hazırlanan ve 24 tavsiyenin yer aldığı raporda, ülkede özellikle Müslümanlara karşı nefret söylemlerinin hala sorun olduğu vurgulanarak, yetkililerin Müslümanlara karşı ön yargının önlenmesi konusunda medya sektörünü teşvik etmesi gerektiği ifade edildi.

Siyasetçilere her türlü ırkçı söylemleri kınamaları yönünde çağrıda bulunulan raporda, gazetecilerin de ırkçılığa karşı kurslara gitmesi yönünde görüş bildirildi.

Raporda, Danimarka'nın sığınmacılara uyguladığı ziynet eşyası yasasını kaldırması, aile birleşimi yasasını hafifletmesi ve uyum yardımının yeterli olup olmadığının gözden geçirmesi tavsiyeleri de yer aldı.

Sığınmacıların ziynet eşyalarına el konulmasını öngören yasanın sığınmacılar arasında damgalanmaya yol açtığını belirtilen raporda, Danimarka'nın sığınmacıların ziynet eşyaları ve nakit paralarına el koymayı durdurması tavsiye edildi.

Danimarka'nın aile birleşimi yasalarında sertleştirilmeye gitmesinin üzüntüyle karşılandığı kaydedilen raporda, geçen yıl yürürlüğe giren ve geçici sığınmacı statüsündeki kişilerin, ülkede aile birleşimi yapabilmeleri için 3 yıl beklemesini gerektiren yasa örneği yer aldı.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjörn Jagland, söz konusu raporla ile ilgili yaptığı açıklamada, gelişmeleri kaygıyla izlediğini söyledi.

Geçici sığınmacı statüsündekiler ile ilgili yasaya değinen Jagland, söz konusu yasayla birlikte küçük yaştaki sığınmacıların ailelerinden uzun süre ayrı kalma riskinin olduğunu belirtti.

Jagland, küçük yaştaki sığınmacıların insan ticareti ve cinsel istismara daha fazla maruz kalmalarından endişe duyduğunu dile getirdi.
Kaynak: AA