Çin'de Katılımcılardan Kuşak Ve Yol'a Destek

Çin'de düzenlenen Kuşak ve Yol Forumu'nun sona ermesinin ardından yayımlanan ortak bildiride, projeye destek mesajı verildi Tarihi İpek Yolu'nun canlandırılmasıyla ekonomi, ulaşım, iletişim, alt yapı alanlarında iş birliğinin artacağı vurgulandı Hukukun üstünlüğü, barış ve kapsayıcılık gibi insani değerlerin yanı sıra dünyanın ekolojik dengesinin korunacağı sözü verildi.

Çin'in ev sahipliği yaptığı Kuşak ve Yol Uluslararası İşbirliği Forumu'nun sonunda tarihi İpek Yolu'nun kara, demir, deniz ve hava yolu ile yeniden canlandırılmasını öngören projeye destek mesajı verildi.

Başkent Pekin'de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Kuşak ve Yol forumu çerçevesinde Yuvarlak Masa Liderler Toplantısı'nın ardından düzenlediği basın toplantısı sonrasında ortak bildiri yayımlandı.

Bildiride dünyada ekonomik zorlukların yaşandığı bir döneme girildiği anlatılırken, Kuşak ve Yol kapsamında yoksullukla mücadele, iş fırsatlarının artırılması ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında ortaya çıkacak ikili, üçlü, bölgesel ve çoklu iş birliğinin memnuniyet verici olduğu kaydedildi.

Asya ve Avrupa arasındaki bağları güçlendirecek ve yeni fırsatlar oluşturacak söz konusu projeyi, katılan ülke liderlerinin desteklediği ifade edildi.

- Kuşak ve Yol ile ulaşım, iletişim ve enerji alt yapısı güçlendirilecek

Proje çerçevesinde karayolu, demiryolu, havayolu, limanlar, denizcilik, havacılık, enerji boru hatları, elektrik, fiber optik seviyede internet alt yapısı, iletişim, enformasyon gibi iş birliği uygulamalarının güçlendirileceğine işaret edildi.

Ayrıca, Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri, İpek Yolu Girişimi Kervansaray Projesi, Avrasya Ekonomik Birliği, Paris İklim Değişikliği Anlaşması, Dünya Ticaret Örgütü Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması, Afrika Birliği 2063 Hedefleri gibi küresel, bölgesel ve ulusal çapta dünyada iletişim ve koordinasyonu sağlayarak fırsatlar oluşturan inisiyatiflerin önemi vurgulandı.

- Toplumsal değerler ve dünyanın doğal dengesi korunacak

Proje çerçevesinde kurulacak işbirliklerinin şeffaflık, kapsayıcılık, eşitlik, karşılıklı öğrenme, fayda ve saygının iş birliği temelinde destekleneceği, bu ilkelerin ulusal hukuk ve politikalar ile uyumlu şekilde takip edileceği ifade edildi.

Bildiride, tüm tarafların Paris İklim Değişikliği anlaşmasının gereğini tamamen yerine getirmesi, doğal kaynaklar ve tabiatın mevcut dengesini koruması için teşvik edileceği belirtildi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ev sahipliğinde düzenlenen, 130 ülke ve 70 uluslararası kuruluştan bin 500 delegeyi ağırlayan Kuşak ve Yol Forumu sona erdi.

Pekin’de iki gün süren toplantıları çeşitli ülkelerden 4 bin 500'den fazla basın mensubu takip etti.

Kaynak: AA