Lübnan'da 'Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi Sempozyumu' Başladı

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Arslan: 'Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi, emperyalizme karşı Müslümanların lisanı hali olmuş çok büyük bir mücahittir' 'Arapça yazdığı eserler Mısır'da, Lübnan'da ve İslam dünyasında çok iyi bilinmektedir. Böyle önemli bir şahıs için inşallah Türkiye'de de konferans ve sempozyumlar yapılır. Bu değerlerimizi tanıyan ve anlayan yeni neslimizin maneviyatı ve ahlakı artacaktır'

Lübnan'da 'Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi Sempozyumu' başladı.

Beyrut'ta bir otelde gerçekleşen sempozyumun açılış programına, Türkiye ve Lübnan'dan ilim adamları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sempozyumda Mustafa Sabri Efendi'nin hayatı, kitapları, siyasi mücadelesi ve günümüze olan etkisi konularında konferanslar, çalıştaylar ve karşılıklı fikir alışverişleri olacak.

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Hamdi Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mustafa Sabri Efendi'nin Osmanlı'nın son şeyhülislamlarından, Fatih Camisi eski müderrislerinden ve Meclis-i Mebusan'ın aktif üyelerinden olduğunu belirterek Mustafa Sabri Efendi'nin Türkiye'deki ilim ehli ve Osmanlı'nın son dönemini inceleyen tarihçiler tarafından çok iyi tanınan şahsiyetler arasında yer aldığını söyledi.

İslam dünyasını tehdit eden çeşitli fikir ve tahrif hareketlerine karşı Mustafa Sabri Efendi'nin kalemiyle çok önemli bir mücadele verdiğini aktaran Arslan, 'Şeyhülislam Mustafa Sabri Efendi, emperyalizme karşı Müslümanların lisanı hali olmuş çok büyük bir mücahittir.' dedi.

Sempozyumun, Mustafa Sabri Efendi'nin bir süre yaşadığı Lübnan'da düzenleniyor olmasının çok güzel bir hizmet olduğunu ifade eden Arslan, 'Arapça yazdığı eserler Mısır'da, Lübnan'da ve İslam dünyasında çok iyi bilinmektedir. Böyle önemli bir şahıs için inşallah Türkiye'de de konferans ve sempozyumlar yapılır. Bu değerlerimizi tanıyan ve anlayan yeni neslimizin maneviyatı ve ahlakı artacaktır.' diye konuştu.

Hayatını son nefesine kadar siyasi ve ilmi mücadele içerisinde geçiren Mustafa Sabri Efendi'nin çok önemli bir alim olduğunu vurgulayan Muhammed Salih Ekinci de şunları kaydetti:

'Türkiye'deki ve dünyadaki tüm alimlere şunu söylemek istiyorum. Mustafa Sabri Efendi, 20'li yaşlarının başında, yaşadığı dönemde dünyanın en yüksek seviyedeki medresesi olan Fatih Medresesi'nde müderrislik seviyesine gelmiştir. Bu kişinin ilminden ve tespitlerinden herkes faydalanmalıdır. Mustafa Sabri Efendi, İslam dünyasını, gelecekte yaşayacakları sorunlar ve ihtilaflar hakkında uyarmıştır. Çok gayretli ve çok azimli bu şahsı, alimlere ve ilim talebelerine örnek olarak gösteriyoruz. Onun yaşadıkları ve mücadelesi bize örnek olmalı ve bunlardan ders almalıyız. Yaşadığı dönemin hastalığını tespit etmiş, ilacını ve tedavi yollarını uzun uzun anlatmıştır.'
Kaynak: AA