Tarihe Tanık Olmak İçin Hasankeyf'e Geldiler

Batman’ın Hasankeyf ilçesindeki 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin bu sabah saatlerinde yeni yerleşim alanına taşınması çalışmalarını Türkiye’nin çeşitli kentleri ile dünyanın farklı ülkelerinden yüzlerce kişi izledi. Tarihe tanıklık eden yerli turistler, Türkiye ile gurur duyduklarını belirtti.

Tarihe Tanık Olmak İçin Hasankeyf'e Geldiler
Hasankeyf’te bulunan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması için yaklaşık 2 yıldır sürdürülen çalışmalar bugün tamamlandı. Taşıma esnasında kullanılan ek düzenekle birlikte toplam 1 ton 150 kilogram olan türbe, bugün 4 saatlik çalışma sonucunda Hasankeyf yeni yerleşim alanında bulunan Kültürel Park’a taşındı. Türbe, Türkiye’de bütün olarak taşınan ilk tarihi eser olmasıyla tarihe geçerken, türbenin taşınmasına tanıklık etmek isteyen yerli ve yabancı yüzlerce kişi çeşitli ülke ve kentlerden Hasankeyf’e geldi.

“Bununla kıvanç duyuyoruz”

Gaziantep’ten gelen Prof. Dr. Hakkı Acuni, “Ilısu Barajı türbenin olduğu yerden 65 metre yükseklikte. Bu nedenle türbenin taşınması zorunluydu. Türkiye’de ilk defa böyle bir taşıma işlemi gerçekleştirildi.

Bu, ülkemiz için çok önemliydi. Türkiye artık önemli eserleri taşıyabilecek duruma sahip oldu. Bununla kıvanç duyuyoruz” dedi.

İstanbul’dan gelen Esin Çeliker, “Gördüğümüz manzara bizi çok etkiledi. İlçenin tarihi dokusu bizi çok etkiledi” diye konuştu.

Konya’dan gelen Osman Arıdüngeller ise, “Çok hoş bir olay. Buna karşı çıkanlar var ama duygusal olmaya gerek yok. Bugün Avrupa’ya baktığınız zaman Avrupa’daki yapıların hepsi kopya. Onlar kopyalarını koyarken, Türkiye’ye diyorlar ki ‘Siz bunu yapmayın.’ Burada çifte standart var” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA