Üniversite Öğrencileri Makarnadan Köprüleriyle Yarıştı

Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi tarafından bu yıl 3'üncüsü düzenlenen Ulusal Spagetti Köprü Yarışması'na katılan ve eserleri taşıma testine de tabi tutulan adaylar, birincilik için ter döktü.

Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesinde (HKÜ) 3. Ulusal Spagetti Köprü Yarışması'na katılan adaylar, makarnadan yaptıkları köprülerle birincilik için yarıştı.

HKÜ'den yapılan yazılı açıklamaya göre, 'öğrencilerin en iyi bildiği malzeme olan' ve yıllardır birçok kesimin severek tükettiği makarna, HKÜ'de farklı bir şekle girdi.

Türkiye'nin dört bir yanından üniversite öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilen 3. Ulusal Spagetti Köprü Yarışması 2017, Kalyoncu Institute of Technology (KIT) Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlendi.

Yarışma kapsamında tasarımlarıyla birbirinden iddialı köprüler HKÜ Kongre ve Kültür Merkezinde sergilendi.

Farklı üniversite ve bölümlerden öğrencilerin yaptığı köprüler, fuaye alanına getirildi.

Katılımcılar, takım olarak tasarımını ve üretimini yaptıkları maket köprülerle yarışmaya katıldı.

Yarışma, katılımcıların teoride öğrendikleri bilgileri, sistematik ve pratik olarak uygulama becerisini gözleme imkanı sundu.

Spagettilerin silikonla yapıştırılarak yapıldığı köprüler, gerçek köprüleri aratmadı.

Birbirinden iddialı birçok köprü, kıyasıya yarıştı.

İlk olarak fuaye alanında jüri karşısına çıkan köprüler, tasarımdan puan aldı.

Daha sonra her köprü belirli ağırlıklarla güç ve dayanıklılık testine tabi tutuldu. 'Taşıma Kapasitesi Testi' ile köprülerin orta kısmına yerleştirilen aparatlarla yüklemeler gerçekleştirildi. En çok ağırlığa dayanan köprüler sıralamaya girdi.

Daha sonra jüri üyeleri estetik ve özgünlük açısından değerlendirmelerini yaptı.

- Çukurova Üniversitesi öğrenci grubu birinci oldu

Çukurova Üniversitesinden 'Blak Crew 2' grubu, birinciliği aldı.

Proje sunumu, estetik ve özgünlükle yapısal verimlilik açısından değerlendirmelerin yapıldığı yarışmada, Uludağ Üniversitesinden 'Grup EEA' ikinci ve Abdullah Gül Üniversitesinden 'Armadillo' üçüncü oldu.

Uludağ Üniversitesinden 'Ayıntab' grubuysa mansiyon özel ödülüne layık görüldü.

Bir konuşma yapan HKÜ Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, yarışmanın tasarım ve mühendislik içerdiğini belirtti.

Bu yıl da yarışmada muhteşem tasarımlar çıktığını kaydeden Yılmaz, 'Bu işler cesaret, emek ve fedakarlık gerektiriyor. Sadece derslere girerek mühendis ve mimar olamazsınız. Ders dışında da gösterdiğiniz başarılar aslında sizin hayattaki başarılarınız. Biz de bu konuda hep arkanızdayız.' açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA