Prof. Dr. Şehmus Özmen Açıklaması

'Her 6 kişiden birinde kronik böbrek hastalığı olduğu tahmin edilmektedir'.

Diyarbakır Hastanesi Nefroloji Bölümü’nden Prof. Dr. Şehmus Özmen, 'Her 6 kişiden birinde kronik böbrek hastalığı olduğu tahmin edilmektedir.' dedi.

Özmen, yaptığı açıklamada, kronik böbrek hastalığının, obezite, yüksek tansiyon ve diyabet vakalarının görülme sıklığındaki artış nedeniyle Türkiye'de de son yıllarda giderek yaygınlaştığını söyledi.

Erken teşhisle kontrol altında tutulabilen rahatsızlık, geç fark edildiğinde ve gerekli tedavi yöntemleri uygulanmadığında hayatı tehdit edecek boyutlara gelebildiğine işaret eden Özmen, şöyle konuştu:

'Her 6 kişiden birinde kronik böbrek hastalığı olduğu tahmin edilmektedir. Yaşla birlikte sıklık artmaktadır. 60-70 yaş aralığında her 3 kişiden birinde 80-90 yaşta her 2 kişiden birinde kronik böbrek hastalığı beklenmelidir. Bu rakamlar kronik böbrek hastalığı açısından gelecekte toplum olarak risk altında olduğumuzu göstermekte olup, çok sayıda böbrek nakli gerektirecek böbrek yetmezliği ile karşılaşma tehlikesini ortaya koymaktadır.'

Özmen, kronik böbrek hastalığının nedenleri arasında diyabet hastalığı, yüksek tansiyon, taş hastalığı, nefrit, böbrekteki iltihabi hastalıklar, idrar sistemindeki sorunların yer aldığını dile getirerek, 'Kronik böbrek hastalığında ilk karşılaşılacak risk, gelecekte böbrek kaybına, diyalize veya böbrek nakline ihtiyaç duyabilecek böbrek işlevi kaybıdır.' dedi.

- Tuz azaltılmalı

Böbrek sağlığının korunması için su tüketimi çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Özmen, şöyle devam etti:

'Özellikle susuz kalmamaya, iştahsızlığın giderilmesine, doğru beslenme planlamasına, ishal ve kusmaya bağlı sıvı kayıplarına dikkat edilmeli, kaybedilen sıvı yerine konmalıdır. Kan basıncı kontrolü en önemli noktalardan biridir. Tuz tüketimi azaltılmalıdır. Kan şekeri, kan yağları ve kansızlık olup olmadığı takip edilmelidir. Sigaranın bırakılması, kronik böbrek hastalığının ilerlemesini engelleyen önemli bir faktördür.'

Özmen, gereksiz ilaç kullanımından sakınılmasını isteyerek, 'Özellikle ağrı kesici kullanımı böbrek yetmezliği ile ilişkilidir. Son yıllarda yaygın olarak kullanılan mide koruyucu olarak bilinen PPI grubu mide ilaçlarının uzun süreli kullanımının da kronik böbrek hastalığı için riskli olduğu anlaşılmıştır. Fiziksel aktivite artışı ve vücut ağırlığının kontrolü diğer alınabilecek tedbirlerdir. Kronik böbrek hastalığına yakalanan veya yüksek risk altındaki kişilerin düzenli olarak kontrolden geçmesi gerekmektedir.' şeklinde konuştu.

Kaynak: AA