Trump'ın Yüksek Mahkeme Adayı Gorsuch Senatoda Onaylandı

ABD Başkanı Trump'ın Yüksek Mahkeme üyeliğine aday gösterdiği muhafazakar yargıç Gorsuch, Senato Genel Kurulundaki oylamada 45'e karşı 54 evet oyu ile onaylandı Mahkeme tarihindeki 113. üye olacak olan Gorsuch'un pazartesi günü yemin ederek görevine başlaması bekleniyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın Yüksek Mahkeme üyeliğine aday gösterdiği muhafazakar yargıç Neil Gorsuch (49), Senato Genel Kurulundaki oylamada 45'e karşı 54 evet oyu alarak mahkemenin yeni üyesi olmaya hak kazandı.

ABD kamuoyunun en tartışmalı konularından biri olan Yüksek Mahkeme üyeliği konusu, uzun tartışmalara ve Demokratların yoğun muhalefetine rağmen Trump'ın adayının Senatoda onaylanmasıyla kapanmış oldu.

Amerikan medyasında 'Trump'ın ilk 100 günü içindeki en önemli başarılarından biri' olarak görülen Gorsuch'un onaylanması, 100 üyeli ABD Senatosunda 45'e karşı 54 evet oyu ile mümkün oldu. 52 üyesi bulunan Cumhuriyetçi Parti senatörlerinin yanı sıra 2 Demokrat senatörün de olumlu oy kullanması, Gorsuch'a Yüksek Mahkeme üyeliği yolunu açtı.

Mahkeme tarihindeki 113. üye olacak görevine başlayacak olan Gorsuch, aynı zamanda Yüksek Mahkemeye seçilen en genç üyelerden biri olarak tarihe geçecek.

- Oylamanın önü 'nükleer seçenek' ile açıldı

Trump'ın göreve geldikten kısa bir süre sonra adaylığını açıkladığı Gorsuch, pazartesi günü Senato Adalet Komitesinde onaylanarak Senato Genel Kuruluna gönderilmişti. Ancak Gorsuch, Cumhuriyetçi Partinin Senato tüzüğünde yaptığı ve 'nükleer seçenek' denen değişiklik sayesinde oylanabildi.

Gorsuch'un adaylığına karşı olan Demokratlar 'kürsü işgali' olarak bilinen ve senatörlere istedikleri kadar kürsüde konuşmanı imkanı tanıyan kuralı kullanarak, Gorsuch'un oylamasını süresi belirsiz şekilde geciktirmeyi planlıyordu. Senatoda Demokratların salı gününden perşembe gününe kadar yaptıkları uzun konuşmaların ardından Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell'ın girişimiyle perşembe günü, 'Oylamaya hemen geçilmesi için 60 olan baraj salt çoğunluğa düşürüldü.' Bu kural değişikliğiyle Cumhuriyetçiler, Gorsuch'un bugün oylanmasının önünü açmış oldu.

- Trump'tan tebrik

Gorsuch'un onaylanmasından kısa bir süre sonra Trump, Twitter hesabından 'Yüksek Mahkeme için onaylanan oldukça nitelikli ve saygıdeğer yargıcı tebrik ediyorum.' açıklamasını yaptı.

Muhafazakar görüşleri ve bazı alanlardaki kararlarıyla Demokratları karşı çıktığı Gorsuch, Senato Adalet Komitesindeki oturumlarda 'toplumun geniş kesimlerine hitap eden makul bir yargıç olacağını' dile getirmişti.

Yüksek Mahkeme üyesi Yargıç Antonin Scalia geçen yıl şubat ayında hayatını kaybetmiş, dönemin Başkanı Barack Obama'nın aday gösterdiği Yargıç Merrick Garland, Kongrede çoğunluğu ellerinde bulunduran Cumhuriyetçiler tarafından geri çevrilmişti. 9 üyesi bulunan Yüksek Mahkemedeki yargıçların 4'ü liberal, 4'ü ise muhafazakar görüşlere sahip kişiler olarak biliniyor. Trump'ın adayı Gorsuch'un mahkemedeki dengeyi muhafazakarlar lehine değiştirmesi bekleniyor.

Kaynak: AA