'Füreya Koral'ın Yaşayan Seramikleri' Sergisi

Türkiye'nin ilk kadın seramik sanatçısı Füreya Koral'ın eserleri, 3 Mayıs'ta 'Füreya Koral'ın Yaşayan Seramikleri' başlıklı sergide sanatseverlerle buluşacak.

Türkiye'de çağdaş seramiğin başlaması ve yaygınlaşmasında büyük rol oynayan Koral'ın yaklaşık 20 eseri, Ataköy'deki İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi'nde (İKÜSAG) ziyarete açılacak.

Sergi, 24 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

- Füreya Koral

Çalışmalarında seramik pano ve üç boyutlu eserlerin yanı sıra vazo, tabak gibi günlük yaşamda kullanılabilen ürünlere de imza atan usta sanatçı, 1910'da İstanbul'da dünyaya geldi.

Notre Dame de Sion Kız Lisesi'nden mezun olan Koral, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne devam etti. Dönemin ünlü Macar keman virtüözü, Charles Berger'den özel keman dersleri aldı. 1940-1944 arasında müzik eleştirileri yazdı, çeviriler yaptı.

Füreya Koral, 1947'de Lozan'da seramik çalışmalarına başladı. Fransız seramikçi Serre'nin desteğiyle Paris'te özel bir seramik atölyesinde çalışmalarını sürdüren sanatçı, ilk seramik ve taşbaskı sergisini 1951'de Paris'te açtı. Aynı yıl yurda dönerek Maya galerisinde yapıtlarını sergiledi. Yurt içi ve yurt dışındaki çeşitli sergilere katılan Koral, çeşitli ödüllerin sahibi oldu.

Sanatın, sanatçının hayatına karıştığı gibi halkın hayatına da karışması gerektiğine dikkat çeken sanatçı, eserlerinde soyuttan somuta uzanan ve Anadolu kültürüne ağırlık veren bir anlatımı tercih etti.

Başarılı sanatçı, 26 Ağustos 1997'de 87 yaşında İstanbul'da yaşamını kaybetti.

Kaynak: AA