Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması 'Son 3 Yılın En Yüksek İhracatı'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan 2017 Mart ayı geçici idari dış ticaret rakamlarına ilişkin, “Mart döneminde elde ettiğimiz bu ihracat gerçekleşmesi, son 36 aydan bu yana gözlemlediğimiz en yüksek aylık ihracat anlamına geliyor” dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, yaptığı yazılı açıklamada, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan 2017 Mart ayı geçici idari dış ticaret rakamlarını değerlendirdi. Bakan Zeybekci, 2017 yılının Mart ayında ihracatın 2016 yılının aynı ayına göre yüzde 13,7 artarak 14,5 milyar dolar olurken, ithalatın ise yüzde 7 artarak 19 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtti.

Bakan Zeybekci, dış ticaret açığının yüzde 10 azalarak 4,5 milyar dolara gerilediğini ifade etti.

Zeybekci, “Mart döneminde elde ettiğimiz bu ihracat gerçekleşmesi, son 36 aydan bu yana gözlemlediğimiz en yüksek aylık ihracat anlamına geliyor. Başka bir ifadeyle ihracatçılarımız, 2014 Mart ayından sonra tek bir ay içerisinde gerçekleştirilen en yüksek ihracat rakamına bu ay erişmiştir” ifadelerini kullandı.

“Ayrıca geçen yılın aynı döneminde yüzde 71,8 olan ihracatın ithalatı karşılama oranımız, bu sene Mart ayı itibariyle yüzde 76,3 düzeyine yükseldi” diyen Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:

“Serbest Bölgelerden yapılan ticaret, bavul ticareti ve hizmet ticareti verileri de hesaba dahil edildiğinde, 2016 itibariyle yüzde 88 olan bu oranın 2017 için de ihracatımızdaki artışla birlikte yüzde 90- yüzde 91 seviyelerinde gerçekleşeceğini söyleyebiliriz. 2017 yılı ilk çeyrek döneminde ise ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,29 oranında artış göstererek 37,9 milyar dolar olurken, ithalatımız ise yüzde 7,73 artarak 50,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Yine ilk çeyrekte dış ticaret açığımız yüzde 3,3 artarak 12,5 milyar dolar olmuştur. Dolayısıyla geçen yılın aynı döneminde 74,1 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı 2017 yılı ilk 3 ay itibarıyla 75,2 olmuştur. Geçen yılın son iki ayında ihracatımızda yüzde 9,5 ve yüzde 8,8 gibi dikkat çekici senelik artışlar kaydedilmişti. Bu ivme, 2017 yılında da ihracatımızda ciddi bir sıçrayışın kaydedileceğini ve seferberlik yılı ilan ettiğimiz bu dönemde ihracatta önemli artışlar elde edeceğimize yönelik beklentimizi güçlendirmektedir. Nitekim 2017 yılının ilk çeyreği itibariyle elde ettiğimiz %9’un üzerindeki artış, ülkemizin her türlü risk unsuruna karşı yıl boyunca daha fazla ihracat ve daha fazla üretimle yolumuza devam edeceğini göstermektedir.”

“En fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz sektör 5,9 milyar dolar ile otomotiv sektörü oldu”

Bakan Zeybekci, ihracattaki artışla birlikte, 2017’nin ilk çeyreğinde dış ticaretin büyümeye katkısının pozitife dönmesini ve bu pozitif ivmenin tüm yıla taşınmasını öngördüklerini ifade etti.

Bu noktada Ekonomi Bakanlığı olarak ihracatçıların her zaman yanında olduklarını vurgulayan Bakan Zeybekci, “2016 yılı içerisinde, ihracatçılarımız tarafından çeşitli vesilelerle dile getirilen birçok sorunun çözüme kavuşturulmasının yanı sıra pek çok düzenleme de hayata geçirilmiştir. 2016 yılı küresel ekonomide durgunlukların aşılamadığı, ticari hareketlerin ılımlı seviyeleri aşamadığı bir dönem olarak geride kaldı. 2017 yılında ise dünya ticaretinde yaşanan hareketlilik, genele yönelik pozitif beklentiler ve özellikle Avrupa Birliği ülkelerindeki ekonomik toparlanma, başta otomotiv olmak üzere pek çok sektörde ihracatımızı desteklemektedir. Zira yılın ilk çeyreğinde en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz sektör 5,9 milyar dolar ile otomotiv sektörü oldu. Bu görünümün yılın geri kalanında diğer tüm sektörlerimize yayılacağından şüphemiz yok” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Zeybekci, küresel ticarette kuralları belirleyen etken bir Türkiye için daha fazla pazarda daha rekabetçi ürünlerle yer almak yönünde çalışmalara ağırlık vereceklerini kaydetti.

Kaynak: İHA