Suriye İç Savaşı'ndan 3'Üncü Dünya Savaşı'na Mı?

İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Devlet, ABD’nin müdahalesinden sonra Suriye İç Savaşı’nın geldiği son noktayı değerlendirdi. Prof. Dr. Devlet, Suriye’deki çatışmaların bölgeye yayılacağını düşünmediğini söyledi.

Suriye İç Savaşı'ndan 3'Üncü Dünya Savaşı'na Mı?
2011 yılından bu yana devam eden Suriye İç Savaşı’nda gelinen noktayı değerlendiren İstanbul Aydın Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadir Devlet, geçtiğimiz günlerde ABD’nin müdahalesinden sonra Suriye İç Savaşı’nın yeni bir döneme girdiğini belirtti.



Trump Putin’i durdurdu”

Rusya’nın son dönemde bölgede, özellikle de Suriye’de sergilediği aktif tavrın ABD’yi rahatsız ettiğini ifade eden Prof. Dr. Devlet “Obama’nın Suriye konusunda izlediği politikaların, Putin’le birlikte daha aktif hareket eden Rusya’yı durdurması mümkün değildi. Trump göreve geldikten ve duruma hâkim olduktan sonra Putin’i durduracak gücü kendinde gördüğü anda harekete geçti ve Putin’in Suriye’deki çabalarını şimdilik durdurdu. Kimyasal saldırı iddiası da ABD’ye fırsat oluşturdu” dedi.



“Esed gitmeden işler yoluna girmez”

“Suriye’de Esed gitmeden işler yoluna girmez” diyen Prof. Dr. Devlet, “Suriye’de Esed döneminin sonu yaklaşıyor gibi görünse de bu hem kolay değil, hem de bugünden yarına olacak bir şey değil. Esed kısa vadede ancak ABD ve Rusya aralarında anlaşılırsa gidebilir. Ancak ABD’nin Suriye’yi vurmasından sonra böyle bir anlaşma son derece ütopik görünüyor. Özellikle de Putin’in ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile olan görüşmesini iptal etmesinin ardından böyle bir anlaşmayı beklemek doğru olmaz” ifadelerini kullandı.

3.üncü Dünya Savaşı mı geliyor?

ABD’nin Suriye’ye müdahalesinin ardından kurulan “3’üncü Dünya Savaşı” temelli kâbus senaryolarını gerçekçi görmediğini kaydeden Prof. Dr. Devlet, “Her ne kadar ABD Suriye’yi vurduktan sonra Rus savaş gemilerinin bölgeye doğru hareketlenmesi insanları endişeye sevk etse de, çatışmaların bu denli büyüyeceğini sanmıyorum. ABD ile Rusya arasında yaşanan Suriye merkezli sürtüşme bir süre daha devam edecektir. Ancak sıcak çatışmaya dönecek kadar yükseleceğini düşünmüyorum” diye konuştu.

Kaynak: İHA