Cumhurbaşkanı Erdoğan Açıklaması (4)

'Yeni sistemde parlamentonun denetim gücü daha da artırılıyor. 'Buna hiç dokunma' diye bir şey yok. Öyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Aynı şekilde bir seçim kararı mı alma noktasında adım atmak ister, parlamentonun yetkisi yine aynen var. Ama böyle bir karar alındığı zaman cumhurbaşkanlığı seçimiyle aynı günde yapılacaktır' '(CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun radyo programındaki sözlerine ilişkin) Gel şunu bir oku ya, 18 maddeyi bir oku, burada ne var. Burada bir defa cumhurbaşkanlığı ile başbakanlık birleştiriliyor. Artık başbakan yok. Artık sadece cumhurbaşkanı var ve cumhurbaşkanının da takdir edeceği bir kabinesi var'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Parlamentonun denetim gücü daha da artırılıyor. 'Buna hiç dokunma' diye bir şey yok. Öyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Aynı şekilde bir seçim kararı mı alma noktasında adım atmak ister, parlamentonun yetkisi yine aynen var. Ama böyle bir karar alındığı zaman cumhurbaşkanlığı seçimiyle aynı günde yapılacaktır.' dedi.

Erdoğan, TRT ortak yayınındaki 'Cumhurbaşkanı Özel' programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

'Bu sistemle Cumhurbaşkanlığı çok güçlenecek. Acaba Meclis zayıflayacak mı?' sorusu üzerine Erdoğan, bu noktada yeni anayasa maddelerini doğru okumayan bazı siyasiler olduğunu ifade ederek yeni sistemin çift başlılığı ortadan kaldırdığını söyledi.

Yeni sistemde karar mercinin tek olduğunu dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

'Sayın ana muhalefet başının arka arkaya yaptığı gafları gördünüz. İşte 'Başbakan bir partiden cumhurbaşkanı bir başka partiden olursa burada doğacak çelişkiler millete niye anlatılmıyor' gibi böyle, bu tür maalesef saçmalıklarla karşı karşıya kaldık. Gel şunu bir oku ya, 18 maddeyi bir oku, burada ne var. Burada bir defa cumhurbaşkanlığı ile başbakanlık birleştiriliyor. Artık başbakan yok. Artık sadece cumhurbaşkanı var ve cumhurbaşkanının da takdir edeceği bir kabinesi var. Bu kabine de tamamen dışarıdan. İçeriden olması halinde milletvekilliği düşüyor.'

Bu noktadaki arzusunun kabineye seçilecek kişinin milletvekilliğinin düşmemesi veya partilerin yedek milletvekili koyabilmesi yönünde olduğunu belirten Erdoğan, 'Yani, parlamentodan birinin alınması halinde kendi partisinden, yine o partiden bir kişi o kabineye girenin yerine Meclise girmeli. Ama olmadı. Şimdi bu sistemle dışarıdan bir kabine oluşuyor. Bu kabineyle de tabii ki bu süreç işleyecek. Ama asıl önemli olan, artık Sayın Kılıçdaroğlu, başbakanlık yok.' dedi.

- 'Parlamentonun denetim gücü artıyor'

Yeni sistemle yürütmenin cumhurbaşkanında olacağını kaydeden Erdoğan, bu konuyla ilgili tarihçi Halil İnalcık'ın Söyleşiler ve Konuşmalar kitabından bir bölüm okudu.

Erdoğan, parlamentonun yasama yapma yetkisinin ortadan kalktığına dair ciddi bir gündem oluşturulmaya çalışıldığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

'Böyle bir şey yok. Tam aksine güçlendiriyor. Parlamentonun denetim gücü daha da artırılıyor. 'Buna hiç dokunma' diye bir şey yok. Öyle bir şey kesinlikle söz konusu değil. Aynı şekilde bir seçim kararı mı alma noktasında adım atmak ister, parlamentonun yetkisi yine aynen var. Ama böyle bir karar alındığı zaman cumhurbaşkanlığı seçimiyle aynı günde yapılacaktır. Cumhurbaşkanlığı böyle bir adım atacak olursa tabii burada bir oran var, o oranın olması lazım. Aynı şeyi cumhurbaşkanı yapacak olursa, yine aynı günde hem cumhurbaşkanlığı seçimi hem de parlamento seçimi olacak. Bu konuların bir kenara atılması insanı ciddi manada üzüyor.'

- 'Bununla biz onlara öz güven kazandırıyoruz'

TRT'nin yayınladığı 'Diriliş Ertuğrul' dizisine ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, yapımın son dönemlerde 7'den 70'e herkesin hayranlıkla izlediği dizi olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dizinin, 'yapılamaz, yapamayız' diyenlere karşı çok iyi bir cevap olduğunu belirterek 'Ben inanıyorum ki bu ekip, bundan sonra çok daha farklı dizileri arka arkaya getirecektir. Benim 13 yaşında torunum sadece yayınlandığı akşam izlemiyor, tekrarını izliyor. Bununla biz onlara öz güven kazandırıyoruz. Bu çok önemli. Körfez ülkelerinde herkes 'Çok güzel bir dizi, bunu biz de alalım' diyor. Bazıları kendi dublajlarını yaptırıyorlar. Tarihimizden ilham alarak geleceğe çok daha farklı bir öz güvenle bakacağımızın inancı içindeyim.' diye konuştu.

'Payitaht Abdülhamid' dizisinin de çok ses getireceğini ifade eden Erdoğan, TRT'nin bu konuda çok önemli bir adım attığını belirtti.

- 'Temsilde adalet noktasında çok daha büyük bir rakama sahibiz'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni sistemde, milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkmasıyla ilgili konunun da iyi bilinmesi gerektiğine işaret ederek şunları kaydetti:

'20 Temmuz 1961, o zaman senato var. Senatonun kuruluşuyla beraber biliyorsunuz kontenjan senatörleri 15 civarında, toplam 165 senatör var. Milletvekili sayısı o zaman 450. Toplamda 615 kişiden oluşan bir parlamento var. Şimdi onu şu 600'ü yadırgayanlar konuşmuyor, ki o günden bugüne nüfus temsilinde adalet noktasında çok daha büyük bir rakama sahibiz. Dolayısıyla 600 rakamı şu anda temsilde adalette çok daha önemli bir yere oturuyor ve 600 de tek kamaralı sistem, şimdi bunda senato yok, sadece milletvekili var.'

(Sürecek)
Kaynak: AA