'Edirne Hacılar Ezanı Yolu' İsimli Yağlı Boya Resim Edirne'ye Kazandırıldı

Şehit Ressam Hasan Rıza’nın öğrencisi olan Dimetokalı Hayri Çizel’in resmettiği ‘Edirne Hacılar Ezanı Yolu’ isimli yağlı boya resim Edirne’ye kazandırıldı.

'Edirne Hacılar Ezanı Yolu' İsimli Yağlı Boya Resim Edirne'ye Kazandırıldı
Şehit Ressam Hasan Rıza’nın öğrencisi olan Dimetokalı Hayri Çizel’in resmettiği ‘Edirne Hacılar Ezanı Yolu’ isimli yağlı boya resim geçtiğimiz hafta sonu İstanbul Nişantaşı’nda bulunan Alif Art’ta müzayedeye çıktı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın talimatıyla eser, Edirne’nin tarihi değerlerine sahip çıkmak adına müzayededen alınarak, Edirne’ye kazandırıldı.

Şehit Ressam Hasan Rıza’nın Edirne için çok önemli bir isim olduğunu ifade eden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Edirne Kent Belleği Müzesi’ni kısa bir süre sonra şehrimize kazandıracağız. Halkımıza da bu müzede yer almasını istedik. Aile yadigarı eşyalarını belediyemize teslim edebileceklerine dair çağrıda bulunduk. Bu konuda belediye olarak biz de bir yandan farklı çalışmalar içerisindeyiz. Bu eserleri almamız da bunun bir parçası" dedi.



Hasan Rıza kimdir?

Hasan Rıza 1881 yılında Bahriyeden mezun olmuş, 1877 yılında çıkan Rus Harbi’ne gönüllü olarak katılmıştır. Savaş sırasında İtalyan bir ressamının korumalığına verilen Hasan Rıza, bu ressamdan etkilenmiş ve onun çalışmalarını yakından izlemiştir. İtalya’da Roma, Floransa, Napoli atölyelerinde on yıl çalışmış, daha sonra Mısır’a gitmiş ve iki yılda orada çalışarak sanat anlayışını geliştirmiştir. Hasan Rıza Edirne’ye yapılan şiddetli bombardımandan eserlerini kurtarmak amacı ile gittiği atölyesinde Bulgar askerleri tarafından şehit edildi. Hasan Rıza’nın bugün Edirne Belediyesinde çok önemli eserleri yer alarak tarihe ışık tutmaktadır. Fatih’in Gemilerini Karadan Yürütmesi, Havuz Başında Gergef İşleyen Kadınlar, Karlı Havada Geyikler, Kuzular 1319, Osmanlıların Rumeli’ye Geçişi 1321, Fırtınalı Havada Yelkenli 1321 isimli tablolar Tarihi Edirne Belediye Binası’nın duvarlarını süslemektedir.
Kaynak: İHA