Van'da Su Analizleri Toplantısı

Van Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından içme ve kullanma, ambalajlı, doğal mineralli, yüzme ve havuz sularına yönelik 2017 yılında yapılacak olan numune ve analiz çalışmaları konulu bir toplantı düzenlendi.

Van'da Su Analizleri Toplantısı
Müdürlük binasında düzenlenen toplantıya Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Semra Gümüş Gündüz, Çevre ve Çalışan Sağlığı Şube Müdürü İlhami İlci, Halk Sağlığı Laboratuvarı sorumlusu Dr. Onur Bobuşoğlu ile personeller katıldı.

Toplantıda Sağlık Bakanlığına L1 tipi onayı için başvuruda bulunan Halk Sağlığı Laboratuvarının çalışmaları ve 2017 yılı içerisinde kentte alınacak olan numune sayıları ve yapılacak olan analiz türleri masaya yatırıldı. Toplantının açılışında konuşan Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Semra Gümüş Gündüz, sahada yapılan numune ve Halk Sağlığı Laboratuvarında yapılan analiz çalışmalarının önemine değinerek, L1 tipi olacak olan Halk Sağlığı Müdürlüğü Laboratuvarının sadece Van için değil civar iller için de büyük önem arz ettiğini söyledi.

Daha önce su numunelerinin Erzurum ve Diyarbakır laboratuvarlarına götürüldüğünü ifade eden Gümüş Gündüz, Van Halk Sağlığı Müdürlüğü Laboratuarının L1 onayı almasıyla birlikte hem ilin hem de civar illerin su numunelerinin kendi laboratuvarımızda analiz edileceğini sözlerine ekledi. Dr. Gündüz, “Müdürlüğümüzce ilimiz sınırları içerisinde bulunan bütün yerleşim alanlarından içme ve kullanma suyu numunesi alınarak, analiz sonuçlarında aykırılık tespit edilen durumlarda, şebeke hattı üzerinde yapılacak kirlilik araştırması sonucu kaynağı tespit edilecek ve oluşturulan raporlarla Van Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Müdürlüğüyle koordineli bir şekilde çalışılarak halkımıza içilebilir, sağlıklı ve güvenli su temini noktasında gerekli çalışmalar yapılacaktır. İlimizde ambalajlı su üretimi yapan tesis ve su satışı yapan bütün bayiler ruhsatlandırılmış olup, rutin aralıklarla numune ve denetim çalışmaları yürütülmektedir. Ayrıca 2017 sezonu dahilinde Van Gölünde bulunan 29 yüzme alanından 15 günde bir numune alınarak yüzülebilir alanlarda gerekli ıslah çalışmalarına yönelik ilgili kurumlarla işbirliği yapılacaktır. Yine ilimizde faaliyet gösteren bütün ticari havuzlardan ayda bir numune alınarak ve gerekli denetimler yapılmaktır” diye konuştu.

Kaynak: İHA