Prof. Dr. Şahin Açıklaması 'Ekonomik İlerlemede Enerjinin Etkisi Büyük'

Adana’da, Çukurova Üniversitesi Yüksek Meslek Okulu’nda (MYO) öğrencilere yönelik ‘Küresel rüzgar gücünün kurulu ve teknolojik gelişmeler’ adlı semineri düzenlendi.

Prof. Dr. Şahin Açıklaması 'Ekonomik İlerlemede Enerjinin Etkisi Büyük'
Çukurova Üniversitesi Yüksek Meslek Okulu konferans salonunda düzenlenen seminerde konuşan Prof. Dr. Beşir Şahin, ekonomik ilerlemede enerjinin etkisinin büyük olduğunu belirtti.

Enerjinin insan talepleri arasında yer aldığı dile getiren Şahin, ”Ekonomik ilerlemede, sanayinin ve sosyal yaşamın gelişmesinde enerjinin kuşkusuz çok önemli bir fonksiyonu vardır. Küresel hususlarda, enerji oldukça stratejiktir. Örneğin ülkeler arası politik ilişkilerde ve ordular arasındaki çatışmalarda enerji, oldukça önem kazanır. Son yıllarda, güç üretimine dayanan fosil yakıt tüketimindeki hızlı artış, Co2 konsantrasyonu, dünya genelinde önemli ölçüde artmaktadır. Belirli bir eğri dahilinde artış gösteren sera gazının bu eğilimde devam etmesi durumunda ortalama küresel sıcaklığın önemli ölçüde artışı beklenmektedir. Bu kapsamda yenilenebilir enerji teknolojileri, küresel enerji talebinin karşılanması üzerine olan katkısıyla çevrenin korunumu bakımında önemli bir rol üstlenir. Diğer taraftan, araştırmacılar yayıcı takviye edilmiş rüzgar türbinlerinin sistem verimini artırdığını ve bunların daha düşük rüzgar hızlarında elektrik üretimine başladıklarını fark etmişlerdir” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de bulunan enerji santralleri hakkında bilgilere aktaran Şahin,”Türkiye’de mevcut 172 rüzgar santrallerinin toplam gücü 5.789.39 mega watt’dır. 2016 yılında rüzgar enerji santralleri ile 15.369.358.000 kilovatsaat elektrik üretimi yapılmıştır. Türkiye’de ilk rüzgar santrali 1998 yılında İzmir’de kurulmuştur, bugün tükettiği enerjinin yaklaşık yüzde 6.3’ünü rüzgar santrallerinden karşılanmaktadır. Devreye alınan bir kısım santrallerin de tam kapasite devreye girmesi ile 661 MW kapasiteli ilave rüzgar türbini devreye girmiş olacak ve kurulu güç 6.564 MW kapasiteye ulaşacaktır” dedi.

Kaynak: İHA