Erdoğan, 'Tokatlılar Gecesi'ne Katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: (5) 'Ne diyorlar? 'Babadan evlada bir sistem kuruyorlar.' Hadi oradan. Kimi aldatıyorsunuz? Onların gıldır gıcık laflarına asla itibar etmeyin. 'Hayır' safında kimlerin buluştuğuna baktığınızda, zaten niyetler ortaya çıkıyor' 'AK Parti'ye gönül veren kardeşlerim, Milliyetçi Hareket Partisine gönül veren kardeşlerim, Cumhuriyet Halk Partisine, HDP'ye, Saadet Partisine, Büyük Birlik Partisine gönül veren kardeşlerim! Bu tarihi reforma, gelin siz de destek verin' 'İkide bir şunu söylüyorlar; 'Meclisin elinden kanun yapma yetkisi alınıyor.' Hepsi yalan. Meclis aynen kanunlarını yapmaya devam ediyor. Böyle bir şey söz konusu değil'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Ne diyorlar? 'Babadan evlada bir sistem kuruyorlar.' Hadi oradan. Kimi aldatıyorsunuz? Onların gıldır gıcık laflarına asla itibar etmeyin. 'Hayır' safında kimlerin buluştuğuna baktığınızda, zaten niyetler ortaya çıkıyor.' dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Küçükçekmece Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde Tokat Konfederasyonu (Tokkon) tarafından düzenlenen 'Tokatlılar Gecesi'nde yaptığı konuşmada, milletin yüzde 50 artı 1 oyuyla göreve gelen, her beş yılda bir doğrudan halka hesap veren bir cumhurbaşkanının yürütmede istikrar, ekonomide güven demek olduğunu aktardı.

Bu sistemin, yatırımların devam etmesi, işsizliğin azalması, istihdamın artması demek olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

'Muhalefetin kafanızı karıştırmasına izin vermeyin. Ne diyorlar? 'Babadan evlada bir sistem kuruyorlar.' Hadi oradan. Kimi aldatıyorsunuz? Onların gıldır gıcık laflarına asla itibar etmeyin. 'Hayır' safında kimlerin buluştuğuna baktığınızda, zaten niyetler ortaya çıkıyor. Başka bir şey söylemeye gerek yok. Tokatlıların, 16 Nisan'da sandıkları 'evet'le patlatacağına inanıyorum. Kardeşlerim, AK Parti'ye gönül veren kardeşlerim, Milliyetçi Hareket Partisine gönül veren kardeşlerim, Cumhuriyet Halk Partisine, HDP'ye, Saadet Partisine, Büyük Birlik Partisine gönül veren kardeşlerim! Bu tarihi reforma, gelin siz de destek verin. Türkiye'nin istikbali için tüm vatandaşlarımın 'evet'te birleşeceğine inanıyorum.'

Anayasa değişikliğiyle yargının bağımsızlığına 'tarafsızlık' ilkesinin de ekleneceğini belirten Erdoğan, 'Milletvekili sayısını 550'den 600'e çıkardık. Dediler ki 'çok'. Niye çok olsun? Çift kamaralı sistem varken, yani senato ve milletvekili sistemi varken, kaç kişi vardı? 600. Hem nüfus çok arttı, şimdi yine tek kamaralı, 600...' ifadelerini kullandı.

Salondaki gençlere hitaben 'Milletvekili seçilme yaşını 25'ten 18'e indirdik. Memnun muyuz?' diye soran Erdoğan, 'Evet' yanıtını alınca, 'Gençler işiniz çok. Çok koşacağız, çok çalışacağız ve bu parlamentoda, bu 'hayır' diyenler, 18'li, 20'li, 25'li gençleri görecekler. Kız, erkek görecekler.' diye konuştu.

- 'Gensoru hakkı milletin'

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerinin beş yılda bir aynı gün yapılacağını ifade eden Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Diyorlar ki 'Cumhurbaşkanı parlamentoyu feshetme...' Böyle bir şey yok. Eğer cumhurbaşkanı seçimleri yenileme kararı alırsa, bu ne demektir biliyor musunuz, kendi görevini de halka gitmek suretiyle test edecek ama milletvekillerinin de aynı şekilde seçimini yenileme kararını veriyor. Aynı anda ikisi... Birisi yok... Şu andaki kanunda ne vardı? İcabında tek taraflı bu olabiliyordu. Şimdi bu geçiyor. Daha adil bir yaklaşım var. Bu da geçiyor. İkide bir şunu söylüyorlar, 'Meclis'in elinden kanun yapma yetkisi alınıyor.' Hepsi yalan. Meclis aynen kanunlarını yapmaya devam ediyor. Böyle bir şey söz konusu değil. Gensoru, güvenoyu doğru... Parlamento artık gensoru filan veremeyecek. Zaten parlamentoyu çalışamaz hale getiren sistem bu. Akşam yatıyoruz, sabah kalkıyoruz bakıyorsun ki bir bakan hakkında, iki bakan, üç bakan hakkında gensoru. Bıktık. Şimdi gensoru hakkı kimin? Milletin. Millet vekillerine ne diyor? 'Siz bu parlamentoyu çalıştırmadınız, bu yetkiyi şimdi ben alıyorum' diyor. Şimdi siz bu yetkiyi alacaksınız ve beş yılda bir seçim yapılıyor ya işte o zaman diyeceksiniz ki 'Ey parlamento, ey Cumhurbaşkanı, siz bu işi yürütemediniz, ben sizden bu yetkiyi alıyorum ve bir başkasına görevi devredeceğim.' Olay bu. Tabii bu aynı zamanda milletin, parlamentoyu da cumhurbaşkanını da güçlü bir şekilde denetleme yetkisidir. Cumhurbaşkanının görev süresi, 2 kez olmak üzere beş yıl. Eğer ikinci bir defa seçilebilirse. Yani, seçilmesi halinde 10 yıl cumhurbaşkanı görev yapabilecek. Olay bu kadar açık ve net. Bir diğer konu, cumhurbaşkanı ve başbakan yok. Sadece cumhurbaşkanı var.'

Mevcut anayasaya göre devleti idare eden cumhurbaşkanın vatana ihanet suçundan başka hiçbir suçtan yargılanmadığını hatırlatan Erdoğan, 'Şimdi her suçtan yargılanacak ama belli bir oranda müracaatla. Millet, cumhurbaşkanı adayı gösteremiyordu, şimdi 100 bin imzayla millet de cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek. Bu sistemde bu var. Değerli kardeşlerim, bütün bunlarla beraber, halen Bakanlar Kurulunda OHAL ilanı yetkisi cumhurbaşkanına veriliyor, sıkıyönetim uygulaması ise tamamen kaldırılıyor. Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kaldırılıyor, yargıda çift başlılık yok ediliyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulundan 'yüksek' ifadesi kaldırılıyor, üye sayısı 22'den 13'e indiriliyor. Bütün bunlarla beraber bir saçmalık daha var, diyorlar ki 'Bütün Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerini cumhurbaşkanı atıyor.' Böyle bir şey yok, yalan. Cumhurbaşkanı sadece 4 üyeyi atıyor. Diğerlerini neresi atıyor? İki tanesi zaten kabinede, diğerlerini ise parlamento seçiyor ve öyle geliyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, getirilen değişiklikte cumhurbaşkanının bütçeyi hazırladığını ve Meclise sunduğunu ifade ederek, 'Bir de tabii kabine parlamentodan diye bir şey yok. Dışarıdan kabineyi oluşturma yetkisi, cumhurbaşkanına veriliyor.' dedi.

- 'Bizi bölemeyecekler'

Erdoğan, şunları kaydetti:

'Niçin 'evet' diyoruz? Tek millet için evet, tek bayrak için evet, tek vatan için evet, tek devlet için evet. Bizi bölemeyecekler. Türk'üyle, Kürt'üyle, Laz'ıyla, Çerkez'iyle, göçmeniyle, Boşnak'ıyla, Roman'ıyla biz 80 milyon biriz, beraberiz. Bayrağımız... Rengi şehidimizin kanı, hilal bağımsızlığımızın ifadesi, yıldız şehidimizin ta kendisi. Bunun dışında bir bayrak, bir paçavra tanımıyoruz. 'Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır.' 780 bin kilometrekareyle vatanımız... Bu vatanda asla operasyon yaptırtmayız. Şu anda askerimiz, polisimiz, bütün korucularımız nerede? Tendürek Dağı'nda, Bestler Deresi'nde, Cudi dağlarında, inlerine giriyor inlerine. Kar, kış demeden inlerine giriyor. Bu vatan için, bu millet için ve kararlılıkla bu operasyonları devam ettireceğiz. Tek devlet... Kardeşlerim, 'tek devlet' derken, 780 bin kilometrekareyle bu vatanda Türkiye Cumhuriyeti devletinden başka asla bir devlet tanımıyoruz. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız, kardeş olacağız, hep birlikte Türkiye olacağız. 40 gün kapı kapı dolaşmaya var mıyız? Sandıklara sahip çıkmaya var mıyız? Geceniz kutlu olsun. Geleceğimiz aydınlık olsun. Allah yar, yardımcımız olsun inşallah.'

- Notlar

Etkinliğe, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Tokat Valisi Cevdet Can, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz, Tokkon Genel Başkanı Mehmet Salih Ün, milletvekilleri ve vatandaşlar katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, salona girişinde coşkuyla karşılayan vatandaşlar, 'evet' yazan dövizler ve Türk bayraklarıyla çalan şarkılara eşlik etti.

Çanakkale Savaşı'na 15 yaşında katılan ve türkülere konu olan Tokatlı Mehmetçikleri temsil eden gençler de gecede ilgi gördü.

AK Parti İstanbul Milletvekili Harun Karaca ve Tokkon Genel Başkanı Ünal, Tokat Valisi Can ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Karadeniz, konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye takdim etti.

(Bitti)
Kaynak: AA