Kongo'daki BM Barış Gücü Askerlerinin Sayısı Azaltılacak

BM Güvenlik Konseyi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bulunan 'en büyük ve en masraflı' BM Barış Gücü misyonundaki askerlerin sayısını azaltma kararı aldı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 1999'dan bu yana bulunan BM Barış Gücü misyonu MONUSCO'daki askerlerinin sayısı azaltılacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bulunan 'en büyük ve en masraflı' BM Barış Gücü misyonundaki askerlerin sayısını azaltma kararı aldı.

BMGK'da oy birliğiyle kabul edilen karara göre, görev süresi 1 yıl uzatılmasına karar verilen MONUSCO'nun yaklaşık 17 bin olan asker sayısı 500 azaltılacak.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, siyasi istikrarsızlığın arttığı Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ne ekstra iki polis birimi daha konuşlandırılması istemişti.

Ancak BM'ye finansal desteğini azaltmak isteyen ABD, yıllık maliyeti 1,2 milyar doları bulan BM'nin Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki 'en büyük ve en masraflı' misyonunun kapasitesinin azaltılması çağrısında bulunmuştu.

BM'nin yıllık 7,9 milyar dolar olan 16 BM barış gücü misyonunun bütçesinin yüzde 28,5'ini ABD sağlıyor.

- Kongo'daki siyasi krizin arka planı

Ülkede 2016 sonuna kadar yerel ve genel seçimlerle devlet başkanı seçimi için sandık kurulması bekleniyordu fakat geçen kasımda yapılması öngörülen devlet başkanı seçimi mali sorunlar nedeniyle ertelenmişti.

Kilisenin arabuluculuğunda aralık ayında iktidarla muhalefet arasında başlatılan diyalog süreci, ocakta imzalanan anlaşmayla sonuçlanmıştı. Daha sonra da anlaşma şartlarının yerine getirilmesi için muhalefetle iktidar arasında uzlaşma görüşmeleri başlamıştı.

Ancak muhalefetteki Demokrasi ve Sosyal İlerleme için Birlik Partisi (UDPS) geçen hafta, iktidarın seçim sürecini ertelemek için bahaneler ürettiğini iddia ederek görüşmelerden çekilmişti. Arabuluculuk görevi yürüten Katolik Kilisesi de uzlaşma görüşmelerinden ayrıldığını duyurmuştu.

Görüşmelerin sonuçsuz kalmasını protesto için hafta başında, başkent Kinşasa'da toplanan bir grup öğrenci, güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaşmıştı.

Kaynak: AA