102. Yılında Çanakkale Muharebeleri Konferansı

Elmalı Belediye Başkanı Öztekin: 'Çanakkale Savaşlarına katılan ve Elmalı'dan kesin belirlenen 78 şehidimiz var ve toplamda kaybımız 250 kişidir'.

Akdeniz Üniversitesi Elmalı Meslek Yüksekokulu tarafından, 18 Mart Çanakkale Zaferi Haftası dolayısıyla '102. Yılında Çanakkale Muharebeleri' konulu konferans düzenlendi.

Konferansın açılışında konuşan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran, Çanakkale Zaferi'nin Türk milletinin canını, kanını, bedenini, imanını ortaya koyduğu, hayatını hiçe sayarak düşmanlarını yendiği, 'Çanakkale geçilmez' dedirterek yeniden ayağa kalktığı bir savaş olduğunu bildirdi.

Balkan harbinde 40 gün gibi bir sürede Trakya'nın tamamının kaybedildiğini belirten Taşkıran, 'O dönemde bir İngiliz uzman, Türk ordusuna modern anlamda bir ordu denilemeyeceğini, ölmüş, bitmiş bir ordu olduğunu söylüyor. İşte bu ordunun yeniden ayağa kalkması, adeta sosyolojik manada dirilmesi Çanakkale Şavaşı ile olmuştur. Çanakkale Savaşı yeni Türkiye'nin ön sözüdür.' dedi.

Çanakkale Savaşlarının dünyada kara, deniz ve hava harp silahlarının birlikte kullanıldığı ilk savaş olduğunu söyleyen Taşkıran, 'O dönemde tüm dünyaya Çanakkale'nin geçilemeyeceğini gösterdik. Çanakkale ruhu yaşatılmalıdır. Bu ruhun yaşatılması için öncelikle muharebelerin geçtiği toprakları görmeyen kalmasın. Çanakkale ruhu yaşatıldığı sürece kimse Türkiye dimdik ayakta kalacaktır.' şeklinde konuştu.

Elmalı Belediye Başkanı Ümit Öztekin de, Çanakkale Zaferi'nin ne anlama geldiğinin gençlere öğretmek, Çanakkale ruhunu ilelebet yaşatmak gerektiğini söyledi.

- Elmalı'dan 78 şehit var

Çanakkale savaşlarına Elmalı'dan da katılan askerler bulunduğunu belirten Öztekin, 'Kesin belirlenen 78 şehidimiz var ve toplamda kaybımız 250 kişidir. Çanakkale ruhunu ilelebet yaşatmalıyız. Bu ruhu 15 Temmuz'da yeniden gördük. İnsanlarımız ülkeleri için hiç çekinmeden kendilerini tankların, silahların önüne attılar.' dedi.

Elmalı Kaymakamı Gürbüz Saltaş ise 'Çanakkale Zaferi tarihimizde hiç unutulmaması gereken bir destandır. Bu zafer zor koşullarda, güçlü dünya devletlerine karşı kazanılmış bir zaferdir. Çanakkale Zaferi'ni yaşatan ve ülkemizi bize kazandıran bütün şehitlerimizi saygıyla anıyorum.' diye konuştu.

Elmalı Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Halil Demir de Çanakkale ruhunun yaşatabildiği sürece Türk ve İslam coğrafyasına güç katacağını dile getirdi.
Kaynak: AA