Filistin'in 2017-2022 Enerji Planı

Filistin hükümeti, İsrail’den Gazze'ye ithal edilen elektrik enerjisinin artırılmasını ciddiyetle takip ediyor Filistin Başbakanı Hamdallah:'(Hükümet) Gazze'deki elektrik santralini, maliyetini indirmek ve kapasitesini artırmak amacıyla mazottan doğalgaza çevirmek için çalışacak'.

Filistin hükümetinin, İsrail'den Gazze Şeridi'ne ithal edilen elektrik enerjisinin artırılmasını ciddiyetle takip ettiği bildirildi.

Ramallah kentinde yer alan Filistin Enerji ve Doğal Kaynaklar İdaresinde (PENRA) yapılan, Filistin'de yeni elektrik piyasasının kurulmasına yönelik planın çalışmalarının tanıtıldığı törende konuşan Filistin Başbakanı Rami el-Hamdallah, hükümetin, İsrail'den Gazze'ye ithal edilen elektrik enerjisinin artırılması konusunu ciddiyetle takip ettiğini belirterek, 'Hükümet, Gazze'deki elektrik santralini, maliyetini indirmek ve kapasitesini artırmak amacıyla mazottan doğalgaza çevirmek için çalışacak.' dedi.

Hükümetin, yeni enerji planı aracılığıyla Ramallah, Nablus, Cenin ve El-Halil kentlerinde olmak üzere 4 elektrik santrali inşa etmeye çalışacağını ifade eden Hamdallah, donör ülkelerden 2017-2022 yılları için enerji planını desteklemesini istedi.

Rami el-Hamdallah, 'Şayet bu planı uygulayabilirsek, vatandaşlara sunulacak hizmetlerin iyileştirilmesi ve maliyetinin düşürülmesi bakımından pratikte etkisi olacak ve enerji sektöründe dış yardımlara bağımlılığı azaltacak.' diye konuştu.

Abluka altındaki Gazze'nin ihtiyacı olan yaklaşık 400 megavat elektriğin yalnızca 212 megavatı karşılanabiliyor. İsrail tarafından 120, Mısır'dan 32 megavat elektrik sağlanırken, akaryakıt sıkıntısı nedeniyle sık sık duran Gazze'deki santralden ise yalnızca 60 megavat enerji elde edilebiliyor.

Kaynak: AA