Kurtulmuş Açıklaması Bu Bir Savaş Suçudur

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Halep’teki camiye düzenlenen bombalı saldırının hem insanlık hem de bir savaş suçu olduğunu söyledi.

Kurtulmuş Açıklaması Bu Bir Savaş Suçudur
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. yıldönümü dolayısıyla Çanakkale’ye geldi. İlk olarak Çanakkale Valiliğini ziyaret eden Kurtulmuş, Suriye’nin Halep şehrinin batısındaki Etarib ilçesine bağlı Cina köyünde bir camiye yatsı namazı vakti düzenlenen hava saldırısını değerlendirdi. Kurtulmuş, "Maalesef Suriye’deki bu gelişmeler herkesi üzüyor. 6 yıldır devam eden bir savaş var. Bunun ilk 3 yılı savaş şeklinde, son 3 yılı ise vekalet savaşları şeklinde gelişti. Şu anda neredeyse bütün terör örgütlerinin cirit attığı bir ülke. Maalesef dünyanın bütün ordularının da bir şekilde savaşın içerisine dahil olduğu bir Suriye’den bahsediyoruz. Biz bir an evvel Suriye’de barışın sağlanması için müzakerelerin hızlandırılması gerektiği kanaatindeyiz. Suriye halkının istediği, yani öyle tepeden inme zorla kabul ettirilmiş bir barış değil. 600 bin insanını kaybeden bütün büyük şehirleri yerle bir olmuş olan Suriye’nin kabul edeceği bir barışın sağlanmasını arzu ediyoruz. Bunun için üzerimize düşen sorumluluğu da yerine getirmeye gayret ediyoruz" açıklamalarında bulundu.

"BİR İBADETHANEDE SİVİLLERİN BOMBALANMASINI KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR"

Sivil insanların camide bombalanmasının hem insanlık hem de bir savaş suçu olduğunu hatırlatan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Ancak dün akşamki olay gibi maalesef son derece üzücü olaylar ortaya çıkıyor ve olan sivil halka oluyor. Bu olayın detaylarını henüz bilmiyoruz. Kim tarafından bombalandı, bu bombalamanın arkasındaki güçlerin kimler olduğu şu anda bilinmiyor. Kim olursa olsun, sonuçta sivillere zarar verilmesi insanlık suçudur. Kabul edilebilir bir durum değildir. Bir an evvel önümüzdeki saatler içerisinde asıl suçlunun kim olduğunu, bombanın niye patlatıldığı, kimler tarafından patlatıldığı ortaya çıkacaktır. Şu aşamada net bilgimiz olmadığı için bir şey söyleyemiyoruz. Ama ne olursa olsun bu bir insanlık suçudur. Bir savaş suçudur. Bir ibadet hanede sivillerin bombalanmasını kabul etmek mümkün değildir" dedi.



"BAYKAL’IN SÖZÜ KABUL EDİLEMEZ"

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın Trabzon’da referandum çalışmalarında, "Böyle bir yetkiyi peygambere versen peygamberi bozarsın" sözlerini de eleştiren Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Gerçekten kabul edilebilir bir söz değildir. Bir, peygamberler beşerdir ama şaşmazlar. Beşer şaşar lafı son derece yanlış bir laftır. Peygamberler bizim inancımıza göre masum ve suçsuzdur. Peygamberlere inanmanın gereği, masum olduklarına inanmaktır. İkincisi Hazreti Muhammed’den sonra başka bir peygamberin gelmeyeceğidir. Peygamber üzerinden bir benzetme yapmak son derece yanlış ve çirkindir. Üçüncüsü, bir referandum kampanyası yapıyoruz. Hayır dersiniz, hayırı başka gerekçelerle izah edebilirsiniz ama hayırı izahta zorlandığınız zaman böyle bir sözün söylenmesi asla kabul edilemez. Bu doğrudan doğruya dinin siyasete alet edilmesidir. Dini değerlerin siyasi kaygılarla harcanmasıdır. Sayın Baykal tecrübeli bir siyasetçi, ümit ederim ki bunları kastetmediğini çok kısa bir süre içerisinde açıklayacaktır. Aksi takdirde milletimizin büyük çoğunluğunun inançlarını küçük düşürmüş olur. Bu da kabul edilebilir bir durum değildir. Kendisinden bir açıklama bekliyoruz. Ne kastettiyse onu açık bir şekilde ortaya koyması lazım" diye konuştu.

(Utku Yaşar Cüce / İHA)
Kaynak: İHA