Düzce Belediyesinin Şefkat Eli Suriye'ye Uzandı

Suriye'nin İdlib bölgesinde kurulan 'Düzce Belediyesi Şefkat Çadır Kenti'nde yaşayan 200 ailenin bakımını belediye üstlendi Belediye Başkanı Keleş: 'Bu süreç bitine kadar 652 vatandaşın bütün masraflarını, ihtiyaçlarını Düzce Belediyesi olarak biz karşılayacağız. Bu, aslında belediyeler açısından örnek bir çalışma olmuştur'

Düzce Belediyesi, Suriye'nin İdlib kentindeki Türkiye sınırına yakın Ram bölgesinde kurulan çadır kentte yaşayan 200 ailenin ihtiyaçlarını savaş bitene kadar karşılayacak.

Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, Antakya'da bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, Suriyelilere sahip çıktıklarını, gıda ve yaşam malzemelerinin bulunduğu yardım tırı gönderdiklerini söyledi.

Suriye'de insanlık dramı yaşandığını ve 6 yılı aşkın süredir iç savaşın devam ettiğini belirten Keleş, savaş nedeniyle çok sayıda kişinin mülteci durumuna düştüğünü, Türkiye'nin de savaştan ciddi şekilde etkilendiğini dile getirdi.

Keleş, belediye olarak bu işin bir ucundan tutup Suriyelilere destek vermek istediklerini, bu kapsamda çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Türkiye'ye yakın bölgelerde yeni oluşturulmuş çadır kentte yaşayanlara sahip çıkma kararı aldıklarını vurgulayan Keleş, şöyle devam etti:

'İdlib'in Ram bölgesinde 200 ailenin bulunduğu 652 kişi belirledik. Bu süreç bitine kadar 652 vatandaşın bütün masraflarını, ihtiyaçlarını Düzce Belediyesi olarak biz karşılayacağız. Bu, aslında belediyeler açısından örnek bir çalışma olmuştur. Herkes kendi çapında yardım malzemesi götürüyor ama yerel yönetimler açısından böyle derli toplu çalışma yok. Bu örnek çalışmayı bütün belediyelerimize yaygınlaştırmak gibi amacımız var. Bunlar evini, yurdunu terk etmiş insanlar, oradaki ihtiyaca göre yapılması gereken işleri belediye olarak bizler yapacağız. Kriz bitinceye kadar bunlarla ilgilenmeye devam edeceğiz.'

Suriye'nin Türkiye'ye yakın bölgelerinde oluşturulan çadır kentlere yardım sağlamanın önem arz ettiğine dikkati çeken Keleş, gıda ve ihtiyaç malzemelerinin bulunduğu yardımları dün sınırın sıfır noktasına kadar götürebildiklerini, tehlikeli olduğu için sınırı geçemediklerini ama yardımları gönderdiklerini dile getirdi.

Keleş, sahip çıktıkları çadır kente 'Düzce Belediyesi Şefkat Çadır Kenti' adı verildiğini anlatarak, Türkiye'de bin 350 belediye bulunduğunu, Suriye'deki çadır kentlerin bölüşülerek ihtiyaçların karşılanması halinde yardımlaşma ve kardeşlik ilişkisinin gelişmesi noktasında ciddi bir çalışma yapılabileceğini kaydetti.

- Suriyeliler için ekmek fabrikası

Bölgede ekmeğin büyük ihtiyaç olduğunu öğrendiklerini, bu kapsamda Suriye tarafında bir fırın kuracakları bilgisini veren Keleş, her ay bölgeye bir kamyon un gönderileceğini ve ekmek ihtiyacının karşılanacağını anlattı.

Keleş, Düzce Belediyesinin boyundan büyük iş yapma gayretinde olduğunu vurgulayarak, 'Düzce Belediyesi, Hakkari ve Yüksekova Belediyesinin partneridir. Oradaki yeni görevlendirilen kayyumların danışmanlığını yürütmektedir. Oralarda ciddi işler yapıyoruz. Balkanlar'da, soydaşlarımızın yaşadığı Kosova'da spor salonu yapıyoruz. Düzce'de de yerleşik olarak bulunan 6 bin civarında Suriyeli ve Iraklı var, onlarla ilgili de ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz.' diye konuştu.

Düzce'de yaşanan depremi de hatırlatan Keleş, ihtiyaç sahiplerinin ne hissettiklerini çok iyi anladıklarını sözlerine ekledi.
Kaynak: AA