Çanakkale'deki 'Temsili Şehitlik' Yenilendi

Şehitler Abidesi'nin yanında bulunan temsili şehitlikte, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı törenleri kapsamında, yaklaşık 4 milyon lira maliyetle yenileme çalışması yapıldı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Kaşdemir: 'Temsili şehitliğimizde beyaz mermer ve granit karışımından bir zemin oldu. Oradaki Türk bayrakları ile beyaz zemin, alanı daha güzel hale getirdi. Gece ışıklandırmasıyla burası insanların daha rahat ziyaret edebilecekleri bir yer haline gelecek'

BURAK AKAY - Çanakkale Boğazı'nda Hisarlık Tepe üzerindeki Şehitler Abidesi'nin yanında bulunan temsili şehitlik, yaklaşık 4 milyon liraya yenilendi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, temsili şehitlikte, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı törenleri kapsamında yenileme çalışması yapıldı.

Sözleşmesi 17 Ocak'ta imzalanan ve 20 Ocak'ta teslimi yapılıp imalat çalışmalarına başlanan 10 bin metrekarelik alanda, eski zemin tümüyle değiştirildi.

Şehitliğin zemini ve çevresinde bulunan kırmızı ponza taşının kaldırılması için 3 bin 764 metreküp alan kazıldı. Zemine uygun yapıda seçilen drenaj kanalları ve deşarj hattı ile drenaj imalatı gerçekleştirildi.

Alan, 6 bin 942 metrekare hücresel dolguyla doldurulup, üst kotuna bin 485 prekast beton blokla yürüme yolu yapıldı. Zemin uygulamalarında da bin 820 metreküp dere çakılı, 2 bin 65 metreküp beyaz granit kırma taş, 73 metreküp kırmızı kırma taş kullanıldı.

Aydınlatma yaklaşık 2 bin 500 metre kablo, 142 ağaç aydınlatması, 270 zemin led ışık armatürüyle yapıldı. Savaşlara katılan ülkelerdeki 504 şehrin ismi, metalik boyalı galvaniz sacla işlenerek, yerlerine montajlandı.

Bahçe sınırlandırmalarında 275 metrelik galvaniz montajı yapıldı. 896 metrekare doğal parke taşı kullanılarak yağmur oluklu ve bordürlü yürüme yolu oluşturuldu.

- Alana 20 bin şakayık dikildi

Peyzaj düzenlemeleri kapsamında, 20 bin şakayık, 5 bin 400 acem halısı ve 50 kalem selvi dikildi, 780 metrekare rulo çim uygulaması yapıldı. Türk bahçesi çevresinde ise defne, lavanta ve acem halısı bitkilerinden tasarım gerçekleştirildi.

Kış ve form budamaları yapılıp yabani otlar temizlendi. Çim biçme işleriyle mevcut bitki bakımları bu kapsamda tamamlandı.

Temsili şehitlik, yaklaşık 4 milyon liraya yenilendi.

- 'Yeni yollar, hikayeler mutlaka ortaya çıkarılacak'

Kültür ve Turizm Bakanlığı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şehitler Abidesi'nin bulunduğu bölgenin hemen yanında yer alan temsili şehitliğin tümüyle yenilendiğini söyledi.

Buradaki alanda yeni düzenlemeye gittiklerini ifade eden Kaşdemir, 'Tabii ki orada daha önce bir çalışma yapılmış. Ancak gerek buradaki zeminin daha iyisi olması gerek ziyaretçilerin daha rahat, temiz, nezih ortamda bulunması adına, görsel güzellik adına, temsili şehitliklerin zemini değiştirildi.' diye konuştu.

Bölgede beyaz ve daha çok açık rengin hakim olacağını belirten Kaşdemir, şunları kaydetti:

'Temsili şehitliğimizde beyaz mermer ve granit karışımından bir zemin oldu. Oradaki Türk bayrakları ile o beyaz zemin, alanı daha güzel bir hale getirdi. Gece ışıklandırmasıyla burası insanların daha rahat ziyaret edebilecekleri bir yer haline gelecek. Tabii çalışmalarımız burada kalmayacak. Tarihi yarımadanın her bir köşesinde çalışmalarımız devam edecek. Yeni şehitlikler, anıtlar, yollar, hikayeler mutlaka ve mutlaka ortaya çıkarılacak.'

Kaynak: AA