Çanakkale Tarihi Yarım Asırlık Okulda Yaşatılıyor

Gelibolu Yarımadası'ndaki Behramlı köyünde 1956'dan 2008'e kadar okul olarak kullanılan, restorasyonun ardından köylülerden toplanan savaş malzemeleri sergilenen tarihi bina, yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktalarından biri haline geldi Behramlı Köyü Harp Malzemeleri Sergisi'nde, Türk, İngiliz, Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinin savaşta kullandığı yaklaşık bin eşya bulunuyor Köy Muhtarı Kuşgöz: '1956'dan 2008 yılına kadar eğitime hizmet eden okulumuz, şimdi gelen ziyaretçilere tarihimizi daha iyi anlatabilmek için kullanılıyor'.

SİNAN BALCIKOCA - Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'ndaki Behramlı köyünde 1956'dan 2008'e kadar okul olarak kullanılan, restorasyonunun ardından köylülerden toplanan savaş malzemeleri sergilenen tarihi bina, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

'Behramlı Köyü Harp Malzemeleri Sergisi'nde, Türk, İngiliz, Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinin savaşta kullandığı yaklaşık bin eşya yer alıyor.

Binanın bakımı ve sergilenen eşyaların korunması, köylüler tarafından imece usulüyle yapılıyor. Bazı ziyaretçilerin bağışları ise ücretsiz olarak gezilebilen serginin bakım masrafları için kullanılıyor.

Köy Muhtarı Tahir Kuşgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihe tanıklık eden Behramlı'nın Gelibolu Yarımadası'nda stratejik bir noktada yer aldığını söyledi.

Köyde 1956'da yapılan okulun 2008 yılına kadar hizmet verdiğini belirten Kuşgöz, 2010 yılında restore edilen binada 7 yıldır savaş malzemelerinin sergilendiğini anlattı.

- 'Hem koruyor hem temizliğini yapıyoruz'

Kuşgöz, sergideki malzemelerin köylülerden toplandığını ifade ederek, şunları kaydetti:

'Burada savaş hatıraları, tüfek, tabanca, kasatura, şarapnel parçaları, top mermileri ve tarihi belgeler sergileniyor. 1956'dan 2008 yılına kadar eğitime hizmet eden okulumuz, şimdi gelen ziyaretçilere tarihimizi daha iyi anlatabilmek için kullanılıyor. Binayı kendi imkanlarımızla hem koruyor hem de temizliğini yapıyoruz. Özellikle yaz aylarında burada bir arkadaşımızı görevlendiriyoruz. Gelen ziyaretçilere buradaki savaş malzemelerini gösterip atalarımızın harbi nasıl kazandığını anlatıyoruz.'

Ziyaretçilerden ücret talep etmediklerini belirten Kuşgöz, 'Ancak bazı misafirlerimiz içinden gelerek sergi için bağış veriyor. Biz de bu parayı buranın bakımında malzeme almak için kullanıyoruz.' diye konuştu.
Kaynak: AA