'En Çok İkinci El Ve Sıfır Alışveriş İlanı Verildi'

sahibinden.com CEO'su Ertaş:'sahibinden.com'a 2016 yılında en çok ikinci el ve sıfır alışveriş, emlak ve vasıta kategorilerinde ilan verildi''Eticaretin 2017 yılında yüzde 30 ile 40 arasında büyümesini bekliyoruz''Yurt dışından sahibinden.com'a en çok trafik Almanya, Amerika, Hollanda, İngiltere ve Fransa'dan geliyor. En fazla görüntülenen kategoriler ise emlak, vasıta, ikinci el ve sıfır alışveriş'

SÜMEYYE DALKILINÇ - sahibinden.com Üst Yöneticisi (CEO) Burak Ertaş, sahibinden.com'a 2016 yılında en çok ikinci el ve sıfır alışveriş, emlak ile vasıta kategorilerinde ilan verildiğini söyledi.

Ertaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, e-ticaretin Türkiye'de hala büyümekte ve gelişmekte olan bir sektör olduğunu kaydetti.

Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği'nin Deloitte ile birlikte yaptığı bir araştırmaya göre, e-ticaretin büyüklüğünün 2015'te 24,7 milyar lira olarak gerçekleştiğini, aynı yıl içinde elde edilen büyüme oranının ise yüzde 31'ler civarında olduğunu belirten Ertaş, aynı çalışmanın 2016 yılı için henüz yapılmadığını, ancak sektörün geçen yıl yüzde 30 civarında büyüyerek 32 milyar liraya ulaştığını tahmin ettiğini dile getirdi.

Ertaş, 2015 yılında e-ticaretin toplam perakende içindeki payının yüzde 2'ler civarında olduğunu, bu rakamın gelişmekte olan ülkelerde yüzde 5,1, gelişmiş ülkelerde ise yüzde 7,1 olduğuna işaret ederek, 'Bunun en kuvvetli olduğu ülke İngiltere. Oradaki oran da yüzde 12.' dedi.

E-ticarette bir kaç tane itici güç olduğuna işaret eden Ertaş, akıllı telefonların Türkiye'deki sayısının artmasıyla birlikte e-ticarete yönelimin ciddi bir şekilde artmaya başladığının altını çizdi.

E-ticaretin 2017 yılında yüzde 30 ile 40 arasında büyümesini beklediğini aktaran Ertaş, sözlerine şöyle devam etti:

'Büyümenin yüzde 30'un altına düşmesini beklemiyorum. 2016 yılı, aslında tüm sektörler için kolay değildi. Ülkemiz için de zor bir yıldı. Ama böylesine zorlu bir yılda bile e-ticaret yüzde 30 büyüyebildi. Ama biz 2017'ye daha pozitif bakıyoruz. Sektörde yine minimum yüzde 30 büyüme gelecek diyebiliriz.'

-'sahibinden.com, Google, Facebook ve Youtube'dan sonra en çok kullanılan internet platformu'

Burak Ertaş, şu anda sahibinden.com'a ziyaret anlamında gelen trafiğin yüzde 65'inin mobil uygulama veya mobil siteden geldiğini, sektör genelinde bu oranın ortalama yüzde 50 olduğunu söyledi.

sahibinden.com'u 2016 yılının ekim ayında 40,7 milyon aktif kullanıcının ziyaret ettiğini aktaran Ertaş, yine aynı dönemde 241,2 milyon kez ziyaret edildiklerini, toplam 7 milyar sayfa görüntüleme elde ettiklerini kaydetti.

Aylık aktif kullanıcı sayısının 2015 yılının ağustos ayında 38,8 milyon olduğu bilgisini veren Ertaş, bu dönemde sahibinden.com'da 207,5 milyon ziyaret gerçekleştirildiğini ve 6 milyar sayfa görüntülendiğini dile getirdi.

Ertaş, internetteki en önemli kriterlerden birisinin sayfa gösterimi olduğuna işaret ederek, geçen yıl ekim ayında sahibinden.com'un 7 milyar sayfasının gösterildiğine dikkati çekerek, 'sahibinden.com, bu rakamlarla Türkiye'deki kullanım istatistiklerine bakıldığı zaman Google, Facebook ve Youtube'dan sonra en çok kullanılan internet platformu oldu.' diye konuştu.

Şirket olarak yatırıma devam ettiklerini aktaran Ertaş, 2016 yılında 160 kişiyi işe aldıkları bilgisini vererek, 'Ocak 2017'nin başından bu yana 27 kişiyi daha işe aldık. Yıl sonuna kadar 50 kişiyi daha işe alma planımız var.' dedi.

Ertaş, sürekli yatırıma devam ettiklerini, bu kadar çok kullanıcıya hitap ettikleri için verdikleri hizmetleri belirli bir kalitede devam ettirmeleri gerektiğinin altını çizdi.

Yatırımlarını öz kaynakla finanse ettiklerine işaret eden Ertaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'Buradaki prensibimiz işimizden kazandığımız parayı yine işe yatırmak. Dolayısıyla sürekli altyapıya yatırım yaparız. Örneğin veri merkezlerimizin ikincisine yatırım yaptık. Eskiden bir tane veri merkezi ile çalışırdık. Ancak Allah korusun yangın, deprem gibi doğal afet riski var. Bizim büyüklüğümüzdeki bir internet platformunun verdiği hizmetin kesintisiz devam etmesi lazım. İstanbul'da ve Ankara'da veri merkezlerimiz var. Her ikisinde toplam binin üzerinde server var.'

-'sahibinden.com'un mobilde indirilme sayısı 20 milyonu aştı'

Burak Ertaş, ilk mobil uygulamalarını 2011 yılında çıkardıklarını ve Türkiye'de mobil uygulamasını ilk çıkaran e-ticaret firması olduklarını söyledi.

Son yıllarda mobil alanda ciddi gelişmeler kat ettiklerinden bahseden Ertaş, artık bir yenilik yapacakları zaman önce mobilde çıktıklarını, ardından web uygulamalarında entegre etmeye başladıklarını kaydetti.

Ertaş, sahibinden.com'un mobilde indirilme sayısının 20 milyonu aştığını, aylık aktif kullanıcı sayısının da 6,5 milyonu geçtiğini dile getirdi.

Şu anda Türkçe ve İngilizce olarak hizmet verdiklerini, başka dillerde de hizmet vermeyi düşündüklerini, şu anda dil yatırımını nereye yapacakları konusunda çalıştıkların ifade eden Ertaş, yurt dışından sahibinden.com'a en çok trafiğin Almanya, Amerika, Hollanda, İngiltere ve Fransa'dan geldiğini, en fazla görüntülenen kategorilerin ise emlak, vasıta, ikinci el ve sıfır alışveriş olduğunun altını çizdi.

500 çalışanları olduğunu, bunun 100'ünün ürün geliştirme alanında çalıştığını aktaran Ertaş, geliştirmek istedikleri daha çok ürün olduğunu bildirdi.

-'İş ilanlarında büyük potansiyel görüyoruz'

Burak Ertaş, ana stratejilerinin Türkiye'deki müşterileri için herhangi bir şeyi almak, satmak, kiralamak ya da kiraya vermek için en güvenilir platform olmak olduğunu söyledi.

İş ilanlarında büyük potansiyel gördüklerini vurgulayan Ertaş, oraya doğru ilerleyeceklerini dile getirdi.

Ertaş, profesyonel hizmetlerde de büyük gelişme gördüklerini, bu alana da yatırım yapıp orayı geliştirip büyütmek istediklerini ifade etti.

Ertaş, sahibinden.com'a 2016 yılında en çok ikinci el ve sıfır alışveriş, emlak ve vasıta kategorilerinde ilan verildiği bilgisini verdi.
Kaynak: AA