Kadınlar Deneyimlerini Paylaştı

Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği (DOGÜNKAD) tarafından “Kadınlar deneyimlerini paylaşıyor” sloganı ile gerçekleştirilen Diyarbakır’da kadının ekonomiye katılımının analizi projesinin sonuçları açıklandı.

Kadınlar Deneyimlerini Paylaştı
Bir otelde düzenlenen toplantıya, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, DOGÜNKAD Başkanı Nevin İl, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet sayar, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile davetliler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan DOGÜNKAD Başkanı İl, kadının ekonomik alanda güçlenmesine öncülük yapmak amacı ile yola çıktıklarını söyledi.

İl, farklı kentten kadınlarla bir araya geldiklerini ve saha çalışmalarında işverenlerin kadın istihdamına yaklaşımını ölçmeye çalıştıklarını dile getirdi.

“Hedefimiz 505 bin kadına ulaşmak”

Daha sonra konuşan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, sosyal araştırma ile ortaya koyulan tabloya bakıldığında kadınlar ile ilgili birçok sorunun var olduğunu gördüklerini söyledi.

Vali Aksoy, “Bunlar eğitim düzeyi, erken yaşta evlilik, resmi nikah olmadan süren evlilikler gibi birçok konuyu kapsadığını gördük. Bu sadece Diyarbakır’a özgü bir sorun değil, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde farklı noktalarda var olan sorunların bir ayağının da Diyarbakır’da var olduğunu gördük. Kadın sağlığı projemiz var. Kadınlarımızı ilgilendiren birçok konuyu biz kadın sağlığı projemizde kadınlarımızla buluşarak onlarla paylaşıyoruz. Kadına yönelik şiddet var. Şiddet nedir, neler şiddet kapsamında değerlendirilebilir ve bir kadınımız şiddete maruz kaldığında nereye nasıl başvuracağını da biz bu eğitim kapsamında onlara anlatıyoruz. Sigaranın zararlarını anlatıyoruz, kadınları ilgilendiren birçok konuda obezite ile mücadeleden sağlıklı yaşama kadar birçok konu kadınlarımıza anlatılıyor. Bu projenin koordinatörlüğünü eşim hülya hanım yürütüyor ve şu ana kadar Diyarbakır’da 80 bin kadınımıza ulaştık. Hedefimiz 15-60 yaş grubu içerisinde 505 bin kadına ulaşmak. Tabi, kadının arzu ettiğimiz noktada olmadığını biliyoruz. Sadece Diyarbakır’da değil Türkiye’nin birçok bölgesinde ve birçok noktasında kadının gerek ekonomik yaşamda, gerek sosyal yaşamda gerek diğer alanlarda arzu ettiğimiz noktada olmadığını biliyoruz. Özellikle kadın istihdamının daha iyi bir noktaya gelmesi için ilimizde de yürütülen çalışmalar var. Genel anlamda istihdamın daha üst noktaya taşınması ama bunun içerisinde kadın istihdamının da öne çıkarak sağlanması konusunda yürütülen çalışmalar var. Önümüzdeki dönemlerde tekstil organize sanayi bölgesini hayata geçirdiğimizde kadınlarımızın istihdamı konusunda önemli bir mesafeyi de almış olacağımız ifade etmek istiyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Muğla Üniversitesi’nden Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu, saha çalışması sonuçları ile ilgili sunum gerçekleştirdi.
Kaynak: İHA