Canikli'den FETÖ'ye 'Piyon' Göndermesi

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “FETÖ terörist başı gibi bir piyondur” dedi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) Samsun İl Temsilciliğinin “2023 Yılında Karadeniz’in Ekonomik Formu” konulu konferansına konuşmacı olarak katıldı.

Gençler ağırlıklı bir çoğunluğa konuşan Canikli, FETÖ, DEAŞ, Kemal Kılıçdaroğlu ve 16 Nisan Referandumu hakkında açıklamalarda bulundu.

Özelleştime alanında 80 milyar dolar gelir elde ettiklerinin altını çizen Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “Özelleştirme devlet politikası olarak 1986 yılına başladı.

1986 ile 2002 yılları arasında özelleştirme ile yaklaşık 110 tane devletin daha önce sahip olduğu büyük iktisadi kuruluşlar, büyük şirketlerin satışından elde edilen rakam 5 milyar dolardır. 2002 ile 2014 yılları arasında ise satışı yapılan 90 civarında devletin iktisadi kuruluşlarından elde edilen gelir 80 milyar dolardır. Aynı özelleştirme, aynı şirketler aşağı yukarı. Bir taraftan 110 şirketten elde edilen satış tutarı 5 milyar dolar, 90 şirketten elde edilen gelir 80 milyar dolar. Bu uzunca bir dönem Türkiye’nin ne kötü yönetildiğini yansıtan somut örneklerden biridir. Bunu bütün alanlara yansıtabilirsiniz” diye konuştu.



AK Parti hariç muhtıra yiyip de görevde kalan parti olmadı”

Geçmişteki iktidarların muhtıra ile bile istifa ettiğini vurgulayan Nurettin Canikli, “Geçmişte muhtıra yiyip de görevde kalan hiçbir hükümet olmamış. 27 Nisan e-muhtırasına kadar. Ak Parti hükümetine kadar. Muhtırayı gören hükümet istifayı basmış, bırakmış gitmiş. Başarılı olamayınca vites yükseltildi. Gezi olayları bir sonraki aşamadır. Küresel ölçekli desteğin çok açık bir şekilde ortaya çıktığı, gizlemenin bir tarafa bırakıldığı teşebbüstür. Sonra benzer bir değerlendirme 17-24 Aralık hadiseleri için yapılabilir. Başarılı olamayınca, bu yönetim görevden uzaklaştırılamayınca 40 yıldan beri besledikleri en büyük piyonlarını devreye soktular. 15 Temmuz olayı esasında budur. Büyük umutlarla yetiştirdikleri en büyük piyonlarının sahneye sürülmesidir. Yine aynı amaç, hedef için. Bunlar Türkiye’yi 2002 yılı öncesine döndürülme çabasıdır. Ama onda da başarılı olamadılar” şeklinde konuştu.



“FETÖ, terörist başı gibi güçlü bir piyondur”

FETÖ’nün senaristler tarafından kullanılan güçlü bir piyon olduğunu ifade eden Canikli, “FETÖ’yü piyasaya sürmeden önceki bütün hamleleri organize ve planlı hamlelerdir. Türk siyasetinde Recep Tayyip Erdoğan’ı oyun dışına itmeyi hedefleyen planlı projelerdir. Son planlı proje FETÖ’nün devreye sokulmasıdır. Bu piyonu devreye sokan senaristler, FETÖ’nün 15 Temmuz kalkışmasında mutlaka sonuç bekliyorlardı. FETÖ, terörist başı gibi bir piyondur. Tıpkı PKK ve DEAŞ gibi. Güçlü bir piyondur. Özenle yetiştirilmiş, hain bir piyondur. Bu hamlenin son vuruş olduğunu düşünüyorlardı. Buradan sonuç alınamayacağını hiç hesaba katmamışlardı. Bunu bazı ülkelerin darbe girişiminden sonra ortaya koymadıkları tavır ve yaklaşımlarından anlıyoruz. Avrupa şoka girdi. Bu teşebbüs def edildikten sonra nasıl tavır alacaklarını bilemediler. Ellerini kollarını nere koyacaklarını bilemediler. Özgürlüklerin toprakları olarak lanse edilen Avrupa’nın milli iradeye yönelik bir kalkışma olduğunda buna muhatap olan ülkeye hemen her türlü desteği vermeleri beklenirdi. Seçimle gelmiş bir yönetimi, darbeyle devirmek isteyenlere karşı seçilmiş iradenin yanında durmaları gerekirdi. Ama biz bunlardan başlangıçta hiç böyle açıklamalar duymadık. Muhtemelen 15 Temmuz sonrası bütün konuşmalarını o darbe teşebbüsünün başarılı olması üzerine kaleme almışlardı. Şaşkınlıklarının nedeni budur” açıklamasında bulundu.

“Kılıçdaroğlu, ‘Uçakta 2 pilot var diyor.’ Uçağı yöneten de kaptan pilottur, diğeri yardımcıdır”

Kılıçdaroğlu’nun pilot benzetmesini basiretsizlik ve sığlık olarak nitelendiren Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, “16 Nisan’da oylayacağımız Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi var. Eski sistemde çok başlılık var. Onu ortadan kaldırmayı hedefliyoruz. Çünkü bu sistem 2002 yılına kadar sürekli kavga ve kriz üretmiştir. Çünkü bu sistemde yönetimde aynı yetki hem Cumhurbaşkanına hem de Başbakana verilmiştir. Birinden biri farklı düşünürse kaos çıkar. Hükümet kurulamaz, karar verilemez. Bunlar geçmişte yaşandı. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sistem yok. İcrai yetki tek bir kişide olur. Bu sistem baba oğlu birbirine düşürür. 16 Nisan’da Sayın Kılıçdaroğlu kusura bakmasın ama kaleye(Futbol tabiri anlamında) gönderilmesi için de bu sisteme ihtiyacı var. Yalanlardan dolanlardan bıktık artık. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile alakalı olarak söylediklerinin hepsi yalan. Bir tanesi diyor ki bu sistem gelirse Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile hepiniz işten atılacaksınız diyor. Bunun gibi birçok yalan var. Vatandaşlarımız bundan etkilenebilir. Zaman zaman yanlışlıkla bazı gerçekleri söylüyor. Geçen yaptığı bir gaf yaptı. Cumhurbaşkanı 1 partiden Cumhurbaşkanı 1 partiden olursa çatışma çıkar diyor. Biz de aynı şeyi söylüyoruz. Başbakanımız, ‘Gemide tek kaptan olur’ demişti. Bugün o da diyor ki, ‘Uçakta 2 tane pilot var’ diyor. Şu basiretsizliğe ve sığlığa bakın. Bunu kendi modeli olarak gerekçe gösteriyor. Uçakta da kaptan bir tane. Son sözü söyleme yetkisi olan uçaktaki kaptan. Diğeri yardımcı. Cumhurbaşkanlığı sisteminde yardımcı çok zaten. Sıkıntımız o zaten aynı yetki birden fazla pozisyona veriliyor. Önemli olan bu çatışmaları içinde barındırmayan işleyebilen bir hükümet modelini hayata geçirmek ve yetkileri belirlemektir. Yaptığımız budur” ifadelerini kullandı.

“DEAŞ şu anda ‘hayır’ kampanyası yapıyor”

DAEŞ’in de ‘hayır’ kampanyası yürüttüğünü açıklayan Canikli sözlerini şöyle sonlandırdı: “DEAŞ şu anda ‘hayır’ kampanyası yapıyor. Çok açıktan yapmıyor ama istihbaratı bize geliyor. FETÖ zaten kampanyanın başını çekiyor. Kılıçdaroğlu, onlara siz biraz geri çekilin, sizin görüntünüz iyi değil diyor. Partisinin de görüntüsü iyi değil. Kendi partisini de piyasaya sürmüyor. Bu kampanyayı CHP’siz yürütüyor. CHP’nin kurumsal kimlik altında bir tane organizasyon yaptığını gördünüz mü? Propagandayı da kendi yapıyor.”

Programa ayrıca, Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Samsun Milletvekilleri Ahmet Demircan, Hasan Basri Kurt, Orhan Kırcalı, AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı ve davetliler katıldı.

Program ödül töreninin ardından sonlandı.
Kaynak: İHA