Radarlara TSE Denetimi

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), “Hız İhlali Tespit Donanımları Muayene Yönetmeliği” çerçevesinde radarların muayenesini gerçekleştirecek.

Radarlara TSE Denetimi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının karayollarında trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla mobil ve sabit Hız İhlal Tespit Donanımları (HİTD) ile hız kontrollerinin yapıldığı kontrollerde hatalı ölçümlerin önlenmesi amacıyla hazırladığı “Hız İhlal Tespit Donanımları Muayene Yönetmeliği”, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kapsamda hâlihazırda kullanılan ve yeni kullanıma alınacak HİTD’lerin yerinde ve laboratuvarda doğruluğunun tespiti ve muayenesi için uluslararası uygunluk değerlendirme kuruluşu yetkisine sahip olan Türk Standardları Enstitüsü (TSE) yetkilendirildi.

TSE, uluslararası kabul edilen referans cihazlar ile sabit HİTD’lerin kontrolünü yerinde, mobil HİTD’lerin kontrolünü ise laboratuvar ortamında yapacak. Muayene sonucunda doğru ölçüm yapan donanımların kullanımına izin verilecek, hatalı ölçüm yapan donanımlar ise mühürlenerek gerekli işlemlerin yapılması amacıyla ilgili idareye teslim edilecek.

Kontroller ilk, periyodik, ani, şikâyet ve stok muayeneleri şeklinde gerçekleştirilecek. İlk muayene yeni yapılan veya parçaların birleştirilmesi suretiyle meydana getirilen HİTD’lerin satışa veya kullanılmaya başlanmalarından önce veya ithal edilen HİTD’lerin yurda sokulmaları sırasında veya periyodik, ani, şikâyet ve stok muayeneleri sonunda damgaları iptal olanların tamir ve ayarlanmalarından sonra yapılan muayene olacak. İlk muayenenin geçerlilik süresinin bir yıl olması planlanıyor.

Periyodik muayene HİTD’ler için yapılan genel muayene olup, geçerlilik süresi bir yıl olacak ve bu süre son muayenenin yapıldığı tarihten itibaren başlayacak. Ani muayene, bakanlık ve il müdürlüklerinin görecekleri lüzum veya ihbar üzerine HİTD’lerin bulundukları yerlerde habersizce yapılan muayeneyken, şikâyet muayenesi ise HİTD’lerin doğru çalışıp çalışmadığını tespit etmek üzere kullanıcının veya diğer bir kimsenin yazılı müracaatı üzerine yapılan muayene şeklinde gerçekleştirilecek.
Kaynak: İHA