Çekya'da Mahkumlar Sokakları Temizleyecek

Yeni uygulama kapsamında bazı mahkumlar başkent Prag'ın sokaklarının temizliği ve atık maddelerin toplanmasına yardım edecek.

Çekya'nın başkenti Prag'da yürütülecek yeni uygulama çerçevesinde bazı hükümlüler, sokak temizliği, çöp ve atık maddelerin toplanmasına yardımcı olacak.

Çekya Hapishane Hizmetleri yetkilileri, Prag Belediyesi yöneticileri ve Komwag adlı bir temizlik firmasının, bazı mahkumların şehir temizliğine yardımcı olmasına ilişkin hazırlanan pilot proje üzerinde hemfikir oldukları bildirildi.

Çekya Hapishane Hizmetleri Müdürü Petr Dohnal, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sadece hafif suçlardan hüküm giymiş mahkumların sokak temizliği projesinde yer alacağını belirtirken, psikolog ve uzmanlardan oluşan bir komisyonun onayı ile hükümlülerin dışarıda çalışmalarına izin verileceğini aktardı.

Prag'ın 2. bölgesinden sorumlu Belediye Başkanı Jana Cernochova da başkentteki Pankrac ve Ruzyne hapishanelerindeki mahkumların 2. bölgenin temizlenmesinde görev alacağını kaydederek, '8 hükümlü Komwag temizlik firması için çalışacak. Bu pilot bir proje. Değerlendirmelerin ardından duruma göre bunu genişletmek istiyoruz.' dedi.

Komwag temizlik firması Müdürü Jaroslav Struzka ise hükümlülerin, hafta başından itibaren park, yeşil alan gibi yerlerde çalışmaya başlandığını belirterek, 'Mahkumlara, Komwag işçileri eşlik ediyor, hiçbir zaman yalnız bırakılmıyorlar.' dedi. Struzka ayrıca, söz konusu projenin çalışanlar için de olumlu olduğunu, hastalık ya da başka sebeplerden dolayı izinli olan işçilerin yerine mahkumların çalışabileceğini belirtti.

Hapishane Hizmetleri, geçen yıl ülkedeki bin 800 hükümlüye, evcil hayvan yetiştiriciliği gibi geleneksel olmayan projelerde iş bulmuştu. Prag dışındaki bazı kentlerde de mahkumlar, kardan dolayı kapanan yolların açılmasına yardımcı olmuştu.
Kaynak: AA