Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık Açıklaması

Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, Batman’da hissedilen ağır kokunun sebebinin hidrokarbon türevli maddelerin olabileceğini söyledi.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık Açıklaması
Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık, Batman’da hissedilen ağır kokuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Son yıllarda mevsimsel değişikliklerin sebebinin çevresel faktörlere bağlı olduğunu söyleyen Işık, küresel iklim değişikliğinin ana etkeninin kentleşme ve sanayileşmenin çevresel tahribatlara yol açtığını belirtti.

Bu olumsuzlukların atmosferde doğal süreçleri bozarak toplum sağlığını olumsuz etkilediğine dikkat çeken Işık, “Dünya hızla büyüyor. Modern yaşamın gerektirdiği kentleşmeye yönelme, akabinde doğal kaynakların tahribatına yol açıyor. Hava kirliliği başta olmak üzere, toprak ve su kaynaklarının kirlenmesi de birçok hastalığın tetikleyicisi olmaktadır” dedi.

Batman’ın havasının kirli olduğuna dikkat çeken Ümit Işık, “Her ne kadar bazı parametrelere göre Batman havasının temiz olduğu söylense de, bu Batman’ın havasının temiz olduğunun kesin kanıtı değildir. Çünkü bir havanın temiz olabilmesi için birçok parametre değerinin bilinmesi gerekiyor. Vatandaşın son zamanlarda en çok mustarip olduğu özellikle Şirinevler, Cumhuriyet, Yavuz Selim, Şafak mahalleleri olmak üzere birçok semtinde hissedilen koku ne yazık ki çok da ciddiye alınmıyor. Oysa hissedilen koku anormal bir durum teşkil etmektedir. Bu kokunun hidrokarbon türevli maddelerden kaynaklandığı aşikardır. Dolayısıyla birçok parametrelerle bu kokunun temel kaynağı ve kentimizin hava kalite indeksi araştırılmalıdır. Hava kalite indeksi belirlenirken yaygın olarak PM10 ve SO2 değerleri kullanılmaktadır, fakat bu değerler bizce çok yeterli değil, bunun yanı sıra bazı ağır metaller ve hidrokarbon kökenli olan ‘Benzen, Benzo(a)piren’ gibi bileşiklerin değerlerinin de incelenmeye dahil edilmesi gerekmektedir. Çevresel denetimlerinin artırılması daha güzel ve yaşanabilir bir çevre için büyük bir önem arz etmektedir” diye konuştu.

Kaynak: İHA