Kanser Hastalığına Dikkat Çektiler

4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle farkındalık oluşturmak için yürüyüş yapılarak, vatandaşlar bilgilendirildi.

Kanser Hastalığına Dikkat Çektiler
Adıyaman Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından atletizm pistinde gerçekleştirilen etkinliğe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğü destek verdi. Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu ve beraberindekiler 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle yürüyüş yaptı. Halk Sağlığı yetkilileri tarafından vatandaşlara kanser hastalığı ile ilgili bilgilendirme afiş ve broşürleri dağıtıldı.

Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Kutlu, 4 Şubat Dünya Kanser Günü ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemidir. Toplumlarda önemli bir sosyoekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi kayıp ve zorluklara yol açmaktadır. Bunun yanı sıra kanserin önemli bir kısmının önlenebilir olması bu konuya verilen önemin de giderek artmasına yol açmıştır. Ülkemizde her bir yıl içinde yaklaşık 164 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Türkiye’de kanser sıklığı Avrupa Birliği ülkeleri ve Amerika gibi gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelere göre daha düşüktür. Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat iken, tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemini korumaya devam etmektedir. Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir. Bir yıl içinde yaklaşık 17 bin kadına meme kanseri teşhisi konulmuştur” dedi.

Mustafa Kutlu, “Adıyaman’da yürütülmekte olan toplum tabanlı kanser taramalarına (meme kanseri, rahim ağzı kanseri, bağırsak kanseri) yönelik, Adıyaman genelinde 2016 yılında KETEM, TSM, ASM’lerde ve hastanelerde tarama programları yapıldı. Bu kapsamda 7 bin 702 kişiye mamografi çekildi. Şüpheli bulunan 173 kişi bir üst basamağa sevk edilmiş, 5 bin 820 kişiye GGK Testi yapılmıştır. Şüpheli bulunan 176 kişi bir üst basamağa sevk edilmiş, 14 bin 820 kadına HPV-DNA testi yapılmış olup şüpheli bulunan 142 kişi takip ve tedavilerinin yapılması amacıyla bir üst kuruma yönlendirilerek takipleri yapılmıştır. 30-69 yaş arası kadınları ve 50-70 yaş arası kadın-erkek tüm vatandaşlarımızı ASM’lere, KETEM’lere ve TSM’lere tarama testlerini yaptırmak için bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA