28 Şubat Sivil Savunma Günü

Trabzon İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), 28 Şubat Sivil Savunma Günü ve 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla açıklama yaptı.

28 Şubat Sivil Savunma Günü
AFAD'ın resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de sivil savunmanın öneminin arttığı vurgulanarak, şöyle denildi:

'Günümüzde savaşların topyekun olma özelliği kazanması, cephelerden çok cephe gerilerini, askerden çok sivil halkı ve üretim kaynaklarını hedef alarak savaş gücü ve desteğini yok etmeye yönelmesi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sivil savunmanın önemini gittikçe artırmaktadır. Bu nedenle düşman saldırılarına karşı halkın can ve mal kaybının en az seviyeye indirilmesi, hayati önem taşıyan her türlü resmi, özel tesis ve kuruluşların korunması ve faaliyetlerinin devamını sağlayacak iyileştirmenin yapılması, savunma gayretlerinin halk tarafından en yüksek seviyede desteklenmesi ile mümkündür.'

Yurdun yüzde 92'sinin deprem kuşağında olduğu işaret edilen açıklamada, 'Nüfusumuzun yüzde 95′inin deprem tehlikesi altında yaşadığı ve ayrıca büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98′i ve barajlarımızın yüzde 93′ünün deprem bölgesinde bulunduğu bir gerçektir. Dünyanın en etkin deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunan ülkemizde, geçmişte birçok yıkıcı depremler yaşandığı gibi, gelecekte de meydana gelebilecek depremlerle büyük can ve mal kaybına uğrama riski her zaman mevcuttur.' ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, afetlere hazırlık için toplumun bu hususta bilinçlendirilmesinin önemli olduğu aktarılarak, 'Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının 2013 yılı içerisinde başlattığı 'Afete Hazır Türkiye' bilinçlendirme ve eğitim projesi kapsamın da, İl Müdürlüğümüzce ilimizdeki okullarımızda, kamu özel kurum ve kuruluşlarda temel afet bilincinin kazandırılması ve afet öncesi hazırlık konularında eğitimler verilmekte ve tatbikatlar yapılmaktadır.' denildi.

Öte yandan Trabzon AFAD İl Müdürü Ömer Kıratlı ve beraberindekiler, 28 Şubat Sivil Savunma Günü ve 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla Trabzon Valisi Yücel Yavuz'u makamında ziyaret etti.

Trabzon Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, ziyarette sivil savunmanın önemine dikkat çekildiği kaydedildi.

Açıklamada, Vali Yavuz'un şu ifadelerine yer verildi:

'Dünyanın en etkin deprem kuşaklarının üzerinde bulunan ülkemizde geçmişte yaşanan yıkıcı depremler ve bölgemizde yaşanan sel felaketleri sivil savunmanın önemini ortaya koymaktadır. Bu nedenle deprem başta olmak üzere tüm doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak, toplumun bilinç düzeyini yüksek tutmak ilgili kamu kuruluşlarının yanı sıra sivil toplumun ve her bireyin üzerine düşen en önemli görevdir. İlimizde bu anlamda gerekli planlama, hazırlık ve bilinçlendirme çalışmaları İl Afet Acil Durum Müdürlüğümüz tarafından kaymakamlıklarımız ve ilçe belediyelerimizle eşgüdümlü olarak yürütülmektedir. 7 gün 24 saat esasına göre, yurtiçi ve yurtdışında başarılı çalışmalar yapan AFAD çalışanlarının ve tüm milletimizin Sivil Savunma Gününü kutluyorum. '

Kaynak: AA