Fransa'da Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

Hollande, Le Pen'in hükümetin bürokratları kullanarak muhalefeti yıpratmaya çalıştığı yolundaki suçlamasına tepki gösterdi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, aşırı sağcı Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen'in hükümetin bürokratları kullanarak adli soruşturmalar yoluyla muhalefeti yıpratmaya çalıştığı yolundaki suçlamasına tepki gösterdi.

Hollande, Avrupa'nın en eski ve en büyük mason locası olan Büyük Doğu'nun (Grand Orient) Paris'teki locasını ilk defa Cumhurbaşkanı sıfatıyla ziyaret etti.

Burada yaptığı konuşmada aşırı sağın Cumhurbaşkanı adayı Le Pen'in dünkü konuşmasına yönelik tepkisini dile getiren Hollande, 'Bizim Cumhuriyetimizin memurlarının, adaletin çalışması için yasaları uyguladıkları için zan altında bırakılmasını kesinlikle kabul edemem.' dedi.

Cumhurbaşkanı Hollande, memurların tarafsızlığı ve devletin yansızlığının laikliğini de önemli ilkelerinden birisi olduğunu ifade etti.

Marine Le Pen, seçim öncesi adaylara açılan soruşturmalara ilişkin, 'Hukuk devleti, antidemokratik ve oligarşik sapmaya yol açan yargıçlar hükümetinin zıddıdır.' demişti.

Le Pen, Nantes kentinde dün düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, hükümetin bürokratları kullanarak adli soruşturmalar yoluyla muhalefeti yıpratmaya çalıştığını öne sürmüştü.

Seçimlerden sonra iktidarın değişeceğini iddia eden Le Pen, yargıdaki bürokratların soruşturmalara ilişkin hesap vereceğini iddia etmişti.

Son anketler Marine Le Pen, nisan ayında düzenlenecek cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu önde bitireceğini ortaya koyuyor.

Kaynak: AA