Liseli Elif'in Öldüğü Trafik Kazası Davası

Aracıyla kırmızı ışıkta geçip lise öğrencisi Elif Dağyeli'ne çarparak ölümüne neden olduğu gerekçesiyle 18 bin 200 lira adli para cezasına çarptırılan sürücü Fatih Yalkın'ın davasının gerekçeli kararı hazırlandı Gerekçeli karardan: 'Sanığın trafik ışıkları ile kontrollü kavşağı kontrolsüz hızla geçerek yoluna devam ettiği, kazayı önlemek için gerekli tedbirleri almadığı, bu suretle Karayolları Trafik Kanunu'na aykırı davrandığı, bu nedenle asli kusurlu bulunduğu, bu davranışları ile tedbirsiz ve dikkatsizlik sonucu Elif Dağyeli'nin ölümüne neden olduğu anlaşılmıştır' Sanık Yalkın'ın avukatı, alt sınırdan uzaklaşarak hüküm kurduğu gerekçesiyle mahkemenin kararına itiraz etti.

Sancaktepe'de, aracıyla kırmızı ışıkta geçtikten sonra, çarptığı lise öğrencisinin ölümüne neden olduğu iddia edilen sürücü Fatih Yalkın'ın, 'taksirle bir kişinin ölüme neden olmak' suçundan 18 bin 200 lira adli para cezasına çarptırıldığı davanın gerekçeli kararı açıklandı.

Anadolu 36. Asliye Ceza Mahkemesince hazırlanan gerekçeli kararda, suç tarihinde Sancaktepe Sarıgazi Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde seyir halinde olan Fatih Yalkın idaresindeki otomobilin, yolun karşısına geçmeye çalışan Elif Dağyeli'ne çarparak ölümüne neden olduğu anlatıldı.

Olayın meydana geldiği yolun bölünmüş yol ve trafik lambalarının mevcut olduğu aktarılan gerekçeli kararda, sanığın hızını düşürmesi ve muhtemel yaya hareketlerine karşı hazırlıklı bulunması, kavşağı geçtikten sonra orta refüje kadar gelmiş olan yayaların sağa doğru geçişlerini sürdürebileceklerini düşünmesi hususlarına riayet etmediği belirtildi

Gerekçeli kararda, sanığın yayaları klakson çalarak uyarması ve fren tedbirine başvurması gerekirken bu hususlara da riayet etmediği aktarılarak, 'Sanığın trafik ışıkları ile kontrollü kavşağı kontrolsüz hızla geçerek yoluna devam ettiği, kazayı önlemek için gerekli tedbirleri almadığı, bu suretle Karayolları Trafik Kanunu'na aykırı davrandığı, bu nedenle asli kusurlu bulunduğu, bu davranışları ile tedbirsiz ve dikkatsizlik sonucu Elif Dağyeli'nin ölümüne neden olduğu anlaşılmıştır.' ifadelerine yer verildi.

Gerekçeli kararda, bu nedenlerle sanığın 'taksirle bir kişinin ölümüne neden olma' suçundan cezalandırılmasına karar verildiği belirtildi.

Bu kapsamda sanık Fatih Yalkın'ın 'taksirle bir kişinin ölüme neden olmak' suçundan, önce 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldığı kaydedilen gerekçeli kararda, sanığa verilen kısa süreli hapis cezasının, sanığın kişiliği, sosyal ve ekonomik durumu, yargılama sürecindeki pişmanlığı gibi gerekçelerle 18 bin 200 lira adli para cezasına çevrildiği aktarıldı.

Gerekçeli kararda, para cezasının 12 eşit taksitte ödenmesine ve sanığın sürücü belgesine de 6 ay süreyle el konulmasına karar verildiği ifade edildi.

- Sanık avukatından cezaya itiraz

Öte yandan sanık Fatih Yalkın'ın avukatı Mustafa Gökhan Öncül, mahkemenin alt sınırdan uzaklaşarak hüküm kurduğu gerekçesiyle karara itiraz etti.

İtiraz dilekçesinde, yerel mahkemenin kararının istinaf incelemesi neticesinde kaldırılması ve sanığın kusuruna ilişkin farklı raporların bulunması nedeniyle yeniden kusur durumu değerlendirilmesi için bilirkişi incelemesi yaptırılması talep edildi.

Kaynak: AA