Fransa Ulusal Cephe Partisinin Lideri Le Pen, Lübnan'da Açıklaması

'Ehveni şer olarak Beşar Esed, bugün Fransa için DEAŞ'tan daha güven veren bir çözüm gibi göründüğünü açık bir şekilde Başbakana (Hariri) da ifade ettim'.

Fransa'da aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisinin lideri ve cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen,'Ehveni şer olarak Beşar Esed, bugün Fransa için DEAŞ'tan daha güven veren bir çözüm gibi göründüğünü açık bir şekilde Başbakana (Hariri) da ifade ettim.' dedi.

Le Pen, Lübnan ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Başbakan Saad Hariri ve Dışişleri Bakanı Cibran Basil ile bir araya geldi.

Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Avn ile görüşmesinden sonra basına konuşan Le Pen, görüşmede 'Lübnan'a ağır yük bir yükleyen Suriyeli mülteci konusunu el aldıklarını ve aşırılığı yenmek için iki ülkenin iş birliği yapması gerektiğini' belirtti.

Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Hükümet Sarayı'nda Le Pen ile görüşen Başbakan Hariri'nin, 'terörizmin ilk kurbanlarının Müslümanlar olduğunun altını çizdiği ve terörizmin dininin olmadığını söylediği' ifade edildi.

Açıklamada, sözlerine yer verilen Hariri'nin, 'İnsan haklarının ana vatanı olan Fransa'nın, Lübnan ve diğer Arap vatandaşları arasında dini, etnik ve sınıf ayrımının olmadığı bir cumhuriyet şeklinde düşünüyor.' dediği aktarıldı.

Le Pen de Başbakan Hariri ile Suriyeli mülteci krizini ele aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:

'Özellikle DEAŞ'a ve İslami köktenciliğe karşı savaşmak isteyen tüm ulusların bir masa etrafında toplanmasının mutlak ihtiyaç olduğu konusunda ortak görüşlerimiz var. Suriye meselesinde belirli konularda görüş farklılıklarımız var ki bu sürpriz değil. Bu iki ülkenin coğrafi konumuyla da ilişkili olabilir. Ben Suriye krizinin başından beri, Başbakana (Hariri) da ifade ettiğim gibi, bizim için bir yandan Beşar Esed diğer yandan DEAŞ'ı seçmekten başka uygulanabilir ve makul bir çözüm yok. Ehveni şer olarak Beşar Esed, bugün Fransa için DEAŞ'tan daha güven veren bir çözüm gibi göründüğünü açık bir şekilde Başbakana da ifade ettim.'

Le Pen, Dışişleri Bakanı Cibran Basil ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısın ise 'radikalizme' vurgu yaparak, 'Ortadoğu'daki Hristiyanların güvenliğini sağlayacak en iyi yöntem radikal İslam'ın kökünün kazınması. Hristiyanların güvenliği ve ana vatanlarında yaşayabilmeleri konusunda endişeliyim.' ifadesini kullandı.

Pazar gecesi geldiği Lübnan'da siyasi ve dini birçok kişiyle de görüşen Le Pen'e ziyaretinde Fransız milletvekili Gilbert Collard eşlik ediyor.

Kaynak: AA