Seyfe Gölü Ekoloji Dernek Başkanı Ömer Çetiner Açıklaması 'Tabiatın Korunması İçin Sulak Alanlar Önemlidir'

Seyfe Gölü Ekoloji Dernek Başkanı Ömer Çetiner, sulak alanlar günü nedeni ile yaptığı açıklamada ulak alan imkanları ile insanların medeniyet kurduğunu söyledi.

Seyfe Gölü Ekoloji Dernek Başkanı Ömer Çetiner Açıklaması 'Tabiatın Korunması İçin Sulak Alanlar Önemlidir'
Bulundukları çevrenin nem oranını sulak alanların yükselttiğini ifade eden Ömer Çetiner, “Tabiatın korunması sözleşmesi RAMSAR sözleşmesinin imzalandığı gün sulak alanlar günü olarak kutlanmaktadır. Sulak alanlar bulundukları bölgenin medeniyetini de inşaa eder. Mahalli sulak alanlar komisyonu çok iyi çalışmalı ve bölgeler için hazırlanan projeler ciddiyetle uygulanmalıdır. ”dedi.

Türkiye’de 135 sulak alan olduğunu bildiren Çetiner, şöyle konuştu:

“135 adet sulak alan vardır. Bunlardan 14’wü ise RAMSAR sözleşmesine dahil edilmiş sulak alanlardır. Seyfe Gölü de bu sözleşmeye 1993 yılında dahil olmuş ilk beş alandan bir tanesidir. Göçmen kuşların göç yollarından da bir tanesi olan Seyfe bu denli önemli bir alandır. Kırşehir’in Mucur ilçesinde bulunan Seyfe Gölü Türkiye’nin en önemli sulak alanlarından da bir tanesi olma özelliğini taşır. Yapılan ve yapılması planlanan çalışmalarla Seyfe hak ettiği değere ulaşmalıdır. Sulak alan bulundukları her alana olumlu yönde katkı yapar. Zengin bitki ve hayvan türleri ile en önemli alanlar sulak alanlarsa bu alanlardan da aşırı miktarda su çekilmemelidir. Her kurum yasaların gerektirdiği tedbirleri istisnasınız uygulamalıdır.”
Kaynak: İHA