'2017 Türk-Japon Dostluk Haftası'

Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Ehara: 'Türkiye'de faaliyet gösteren Japon firmaları, Türkiye ekonomisine sürekli ve etkili biçimde katkı sağlıyorlar'.

Japonya'nın İstanbul Başkonsolosu Norio Ehara, 'Türkiye'de faaliyet gösteren Japon firmaları, Türkiye ekonomisine sürekli ve etkili biçimde katkı sağlıyorlar.' dedi.

Ehara, Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü'nde düzenlenen '2017 Türk-Japon Dostluk Haftası' etkinlikleri kapsamındaki 'Türkiye ve Japonya'nın geleceği kapsamında dialog' başlıklı sunumunda, siyasi açıdan bakıldığında Türkiye ve Japonya arasında hiçbir problem bulunmadığına dikkati çekti.

Medyada Avrupa Birliği ile Türkiye arasında birtakım gerginliklerin yer aldığını anımsatan Ehara, 'Ancak hiçbir zaman bir gazetede Japonya ile Türkiye arasında anlaşmazlık olduğunu duymazsınız.' dedi.

Türkiye ile Japonya ülke arasında ithalat ve ihracat anlamında büyük bir boşluk olduğunu vurgulayan Ehara, şöyle konuştu:

'Ekonomik açıdan baktığınızda Japonya'ya yapılan ihracat ve Japonya'dan yapılan ithalat arasında ciddi bir fark oluyor. Kabaca bunun 10 katı gibi bir rakam olduğunu söylemek mümkün. İki ülke görevlileri de neden Türkiye'den Japonya'ya daha fazla ihracat yapılmadığını görüşüyor. Türkiye'den ithal ettiğimiz ürünlere baktığımızda bunların içerisinde sigara, ton balığı ve makarna gibi ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Öte yandan Türkiye de Japonya'dan makine, otomobil ve çelik gibi daha pahalı ürünleri ithal ediyor. Bu iki ülke açısından da büyük bir mücadele. Olması gereken, bir Japon firmasının Türkiye'ye gelerek burada yatırım yapması ve üretimi Türkiye'de gerçekleştirmesi.'

- 'Türkiye'deki partnerlerimiz stratejik partner olarak görüyoruz'

Ehara, İstanbul ve çevresinde 200 büyük Japon şirketinin yatırım yaptığını anlattı.

Japonya'nın Türkiye'de ve bir çok Asya ülkesinde yatırım anlamında bir numara olduğuna değinen Ehara, 'Aynı zamanda Japon firmaları, Türkiye'deki ortaklarını da stratejik partner olarak görüyorlar. Türkiye'de üretim yapan firmalar daha çok otomotiv, demir-çelik üretimi gerçekleştiriyorlar ve sadece iç pazarda değil yakın bölgelerdeki pazarlarda da faaliyet gösteriyorlar. Türkiye'de faaliyet gösteren Japon firmaları, Türkiye ekonomisine sürekli ve etkili biçimde katkı sağlıyorlar.' diye konuştu.

Ehara, iki ülke arasında kültürel benzerliklerin olduğunu söyledi.

Öte yandan Ehara, üniversitedeki program öncesi, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Japonya Başkonsolosluğu ve Uluyama Türk Japon Kültür Derneği'nin işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Türk Japon Dostluk Haftası' etkinlikleri kapsamındaki Origami Yarışması'nın ödül törenine katıldı.

Nilüfer Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi'nde yapılan törene katılan Norio Ehara, yarışmada derece alan öğrencilere madalyalarını takdim etti.
Kaynak: AA