Balık Ölümlerine Otopsili Önlem

Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde oluşturulan otopsi merkezinde, ölü bulunarak kendilerine gönderilen balıklara otopsi yapılıp ölüm nedenleri belirleniyor Su Ürünleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Sönmez: 'Hem balıkçılıkla geçimini sağlayanlara hem de balıklara fayda sağlayabilmek için çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalardan biri de ölü bulunan balıklara otopsi yaparak ölüm nedenlerini tespit etmek' 'Denizde ölü bulunan büyük balıkların ölüm nedeni, genellikle denizde kalan ağa takılmaları sonucu oluşuyor'

ÖMER ERİM BAŞTİMAR - Kastamonu Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesindeki otopsi merkezinde, Karadeniz'de ölü bulunan balıkların otopsi işlemleri yapılıyor.

Fakültenin Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Adem Yavuz Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olduğunu, bu açıdan su ürünleri fakültelerinin önem taşıdığını söyledi.

Yöredeki tek balık otopsi merkezini 2,5 yıl önce fakülteleri bünyesinde kurduklarını bildiren Sönmez, 'Hem balıkçılıkla geçimini sağlayanlara hem de balıklara fayda sağlayabilmek için çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalardan biri de ölü bulunan balıklara otopsi yaparak ölüm nedenleri tespit etmek.' dedi.

Balık ölümlerinin hem insanlık hem de deniz canlıları için önem taşıdığını vurgulayan Sönmez, bu nedenle balığın ölüm nedeninin mutlaka belirlenmesi gerektiğine işaret etti.

- 'Hayalet avcılığı, balıkların telef olmasında önemli bir neden'

Bunun için otopsinin önem taşıdığını, kurdukları merkezde bunu başarıyla yaptıklarını belirten Sönmez, şöyle devam etti:

'Balık ölümlerinin insanlardan mı yoksa bir tür hastalık veya avcılık sonucu mu gerçekleştiği, önemli bir konu. Yaptığımız otopsi sonucunda ölüm nedeni çevresel atıklar gibi nedenlerle olduğu ortaya çıkmışsa, ilgili birimlere bildiriyoruz. Son olarak Zonguldak açıklarında ölü bir yunus bulunmuştu. Üzerinde yara izi yoktu. Fakültemize getirdiler. Yaptığımız otopsi sonucunda yunusun hayalet avcılığı sonucu telef olduğunu belirledik. Hayalet avcılığı, denizde avlanma yaparken av malzemelerinin bir kısmının denizde unutulması veya kopması sonucu bu malzemelerin avlanmaya devam etmesidir. Denizde ölü bulunan büyük balıkların ölüm nedeni, genellikle denizde kalan ağa takılmaları sonucu oluşuyor. Bu olayda da ağların solungaçlarına takıldığı yunus oksijensiz kalarak telef olmuş.'

Sönmez, balıkların çok hassas olduğuna dikkati çekerek, 'Avlanan kişilerin çok duyarlı olması gerekiyor. Denizlerde bırakılan av malzemeleri veya atıklar, balık ölümlerine yol açabiliyor. Balıklar solunum yapan canlılardır. Bunu solungaçlarından yaparlar. Solungaçlarına zarar geldiğinde oksijen için aldıkları suyu dışarı çıkaramazlar ve telef olurlar. Bir nevi boğulurlar. Balıkların bu şekilde ölümü hiç kimseye yarar sağlamaz.' ifadesini kullandı.

Kaynak: AA